Select Page

Posušje: Ministar Sesar priprema Javni poziv za subvencioniranje kamata na kredite

Posušje: Ministar Sesar priprema Javni poziv za subvencioniranje kamata na kredite

Na prijedlog ministra gospodarstva Županije zapadnohercegovačke Daria Sesara, 5. rujna 2018., u uredu ministarstva gospodarstva održan je sastanak s predstavnicima Udruge gospodarstvenika Posušje, predsjednikom Ivanom Pavkovićem, dopredsjednikom Perom Lončarom, predsjednikom UO Damirom Vicanom i tajnikom Stjepanom Bago.

Tema sastanka bio je Prijedlog Javnog poziva Ministarstva gospodarstva ŽZH za subvencioniranje kamata na kredite malim i srednjim poduzećima i obrtnicima koji su registrirani sukladno zakonu i kojima je sjedište na području Županije zapadnohercegovačke. Ovim Javnim pozivom bit će omogućeno subvencioniranje kamata na kredite koje korisnici ugovore s komercijalnim bankama po tržišnim uvjetima. Ministartsvo će objaviti Javni poziv temeljem kojega će subvencionirati godišnje kamate s 2 postotna boda na navedene kredite. Odabir korisnika subvencioniranja izvršit će se sukladno Pravilniku o bodovanju koji će bit urađen i objavljen kada i Javni poziv. Ukupni iznos planiranih sredstava u proračunu, za subvencioniranje kamata tijekom jedne kalendarske godine, je u iznosu od 300.000 KM, što osigurava kreditni potencijal do 15 milijuna maraka u godini subvencioniranja.

Subvencije kamata odobravat će se korisnicima koji ugovore kredite za kupnju, izgradnju ili uređenje poslovnih objekata, za kupnju nove opreme ili novog dijela opreme i obrtna sredstva.

Subvencije kamata će se odobravati i za otkup i refinanciranje postojećih kreditnih zaduženja koja gospodarska društva i obrtnici uredno servisiraju, ali su ih dobili po većoj kamatnoj stopi.

Predstavnici Udruge gospodarstvenika Posušje su podržali ovakav način poticanja razvoja gospodarstva od strane ministarstva gospodarstva ŽZH i iznijeli su svoje prijedloge za izmjene i dopune Prijedloga Javnog poziva za subvencioniranje kamata na kredite. Ujedno, predložili su ministru da sljedeće godine pokuša ishoditi u proračunu ŽZH još više sredstava za poticanje gospodarstva u županiji te da se svakako planiraju i određena grant sredstva za poticanje, posebice, novoosnovanih gospodarskih društava i obrta.

ugp

OGLASI

Loading