Select Page

Posušje: Objavljeno tko će primiti ovogodišnja posebna priznanja povodom Dana općine Posušje

Posušje: Objavljeno tko će primiti ovogodišnja posebna priznanja povodom Dana općine Posušje

Na današnjoj sjednici usvojeni su i prijedlozi o dodjeli javnih priznanja koji će biti dodijeljeni na svečanoj sjednici općinskog vijeće općine Posušje uoči dana općine Posušje. Jednoglasno je usvojena odluka o dodjeli priznanja Zlatna plaketa „Grb općine Posušje“ don Iliji Drmiću (prijedlog općinskog načelnika Branka Bage). Isto priznanje posmrtno će biti dodijeljeno i pokojnom Veljki Ločaru osnivaču uspješne tvrtke „Vokel“ (prijedlog vijećnika Pere Penave), dok će Zahvalnica općine Posušje biti dodjeljenja HŠK Posušje (prijedlog Športskog saveza općine Posušje).  

Tijek sjednice

35. sjednica općinskog vijeća održana je danas u kinodvorani Posušje. Vijećnici su razmatrali 21 točaka dnevnog reda- jedna točka vezana za imovinsko pravna pitanja dodana je na samom početku sjednice.

Na samom početku sjednice vijećnička pitanja imali su vijećnici Ljiljana Pirić i Vinko Perko. Vijećnica Ljuljana Pirić osvrnula se na odluku Kriznog stožera ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH o ograničenju rada ugostitelja do 23 sata. Pirić smatra da je odluka štetna po gospodarstvo jer se tom odlukom smanjuje prihod ugostitelja što direktno utječe na plaće, zaposlenja, ali i punjenje proračuna. Upitala je ima li odluka i smisla kad se čini da ju se uglavnom i ne poštuje. Načelnik Branko Bago je kazao da sve odluke nadležnih se moraju poštovati, te da je Stožer civilne zaštite općine Posušje uglavnom slijedio i provodio mjere nadležnog županijskog i federalnog, pa tako i sada.

Vijećnik Vinko Perko je pozdravio proširenje vodovodne mreže u mjesnoj zajednici Sutina, no istaknuo još potreba te mjesne zajednice. Načelnika Branka Bagu je pitao do kud će vodovod ići, pitao je i za ogradu na mostu u Sutini, ali i skrenuo pozornost na loš asfalt na području mjesne zajednice Sutina, kao i činjenicu da zaseok Korita nema uopće asfaltiranu cestu. Načelnik Bago je kazao da sve ovisi o financijskim mogućnostima. Naglasio je da je općina Posušje površinom velika općina i da su na mnogim njezinim područjima iste potrebe kao i u Sutini. Govoreći o vodovodu, naglasio je da će vodovod ići sve do zaseoka Topići i Perci.

Na dnevnom redu je bilo izvješće o radu Policijske uprave Posušje 2019. godinu. Prema izvješću PU Posušje je prošle godine evidentirala 59 narušavanja javnog reda i mira (sedam više u odnosu na 2018. godinu) zbog kojih je procesuirano 76 osoba od kojih je jedna maloljetna. Evidentirano je 108 prometnih nezgoda u kojima su tri osobe zadobile teže, a 79 osoba lakše tjelesne ozljede. Broj teže i lakše ozljeđenih na području Posušja u 2019. godini povećan je u odnosu na 2018. godinu. Tijekom prošle godine na području koje pokriva PU Posušje jedna osoba je smrtno stradala u prometu. No, zato je prema izvješću, prošle godine smanjen broj kaznenih djela u odnosu na godinu prije. Tako je u 2019. godini  evidentirano 46 kaznenih djela, a godinu prije 76 kaznenih djela. Od ukupnog broja kaznenih djela počinjenih tijekom 2009. godine na području PU Posušje otkriveno je 62% kaznenih djela.

Izvješća za prošlu godinu podnijele su udruge proistekle iz Domovinskog rata HVO-a podružnice iz Posušja. Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB podružnice Posušje Mladen Bašić je pozvao na zajedničku osudu čina koju je još uvijek nepoznata osoba napravila na spomeniku poginulom branitelju Ludvigu Pavloviću u Posušju. Podsjetimo, na društvenim mrežama pojavila se fotografija osobe, koja prema prvim informacijama nije državljanin BiH, a koja je mokrila po spomeniku pokojnog branitelja Pavlovića.

Izvješće su podnijele i mjesne zajednice, kao i  javna poduzeća i ustanove koje se financiraju iz proračuna općine Posušje. Riječ je o Javnom poduzeću Radio Posušje, Centaru za socijalni rad Posušje, Gradskoj knjižnica fra Petra Bakule Posušje, Dječjem vrtiću „Bajka“ Posušje i Urbikomu Posušje. Sva izvješća su usvojena.

Javna ustanova Urbikom Posušje predstavila je izvješće o izvršenju Plana prihoda i Programa radova komunalnog gospodarstva za 2019. godinu, ali i plan prihoda i Programa radova komunalnog gospodarstva za 2020. godinu. Informacija o stanju zaštite od požara i vatrogastva na području općine Posušje u 2019. godini donijela je podatke o intervencijama vatrogasaca u prošloj godini. Prema izvješću, prošla godina ocijenjena je kao relativno mirno razdoblje. Zabilježeno je 138 intervencija (uglavnom požari) i 81 intervencija za prijevoz vode, sapiranje, čišćenje,… Među planovima za poboljšanje sektora vatrogastva, Odjek za civilnu zaštitu općine Posušje ističe potrebu nabavke nove opreme i obnavljanja postojeće, pojačavanje ljudstva, ali i edukaciju građanstva s ciljem podizanja razine zaštite od požara.

U izvješću o ostvarenju godišnjeg plana implementacije Strategije razvoja općine Posušje u 2019. godini stoji da je planom bilo obuhvaćeno 34 projekta ukupne vrijednosti 832 000 KM. U 2019. godini započela je implementacija 23 projekta koji su višegodišnjeg karaktera, dok su neki projekti iz 2018. godine završeni u izvještajnoj godini (2019.). Postotak realizacije projekata u prošloj godini je ocijenjen kao dobar (67.64%) unatoč otežavajućoj okolnosti nedostatka financijskih sredstava u proračunu općine. „To je zaista dobar uspjeh zato što vrijednost donatorskih sredstava iznosi 816 289 KM ili 43.93% od ukupnog iznosa realiziranih sredstava. Ukupna vrijednost u cijelosti ili djelomično implementiranih projekata je 1 858 285, 68 KM, što je čak 223,35% realizacije u odnosu na projektirani financijski okvir, a 56,07% od ovog iznosa realizirano je kroz proračun općine Posušje, ostalo iz vanjskih izvora. Važno je naglasiti kako izvješće ne obuhvaća sve projekte koje općina Posušje realizira uz pomoć županijskih ministarstava te uz pomoć sredstava federalnih ministarstava, Fonda za zaštitu okoliša i drugih. Kad bi izvješće sadržavalo i ta sredstva, onda bi iznosi bili znatno veći“, stoji u izvješću.

Ostalih osam točaka dnevnog reda koji su se odnosili na rješavanje imovinsko pravnih pitanja je usvojeno jednoglasno.

Izvješće sa sjednice možete poslušati u četvrtak, 30. srpnja u programu našega radija u 9 sati.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading