Select Page

Posušje: Obljetnica utemeljenja ratnog zrakoplovstva HVO-a

Posušje: Obljetnica utemeljenja ratnog zrakoplovstva HVO-a

30. obljetnica utemeljenja ratnog zrakoplovstva obilježit će se u petak, 30. lipnja u Posušju, datum kada su 1993. godine imali svoje prvo borbeno djelovanje.

Program obilježavanja počinje okupljanjem u 12 sati na stadionu Mokri dolac kod spomen ploče. U 12. 30 sati je polaganje vijenaca na Trgu hrvatskih branitelja, a nakon toga druženje u restoranu Astorija u Posušju.

Ratno zrakoplovstvo HVO-a sudjelovalo je u svim ratnim operacijama HVO-a i bili su snažna potpora pješadijskim postojbama na prvoj crti obrane, a izuzetno su važnu ulogu imali pri izvlačenju ranjenika i stradalih te u podjeli humanitarne pomoći, osobito za vrijeme okruženja na području Središnje Bosne.

Ratno zrakoplovstvo HVO-a prvo borbeno djelovanje imalo je 30. lipnja 1993. Uspjeli su odgovoriti izazovima vremena pri nabavci letjelica i obuci pilota. Krenulo se od Mostara, Mostarskoga Blata,  nakon toga baza za helikoptere bila je u Grudama,  dok je najdulje bila u Posušju i to u vremenu od 8. listopada 1993. godine do 30. lipnja 1997. godine. Prvi zapovjednik Ratnog zrakoplovstva HVO-a bio je brigadir Miroslav Lovrić.

Tijekom rata 90-tih postrojba nije imala poginulih niti umrlih. Svečanost obilježavanja održava se u spomen na umrle pripadnike 11. mješovite zrakoplovne eskadrile (11. MZE) te u čast poginulih i umrlih pripadnika HVO-a.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading