Select Page

POSUŠJE: Obnova kamenog mosta na Ričini, ali i suhozida

POSUŠJE:  Obnova kamenog mosta na Ričini, ali i suhozida

Hercegovac svoj krš goli voli, kad ga ljubi glava ga ne boli.

Tu smo pjesmu čuli u Rastovači ali i u drugim posuškim krajevima. Svi Hercegovci, pa tako i Posušani, vole svoj kameni kraj. Ne zaboravljaju ga pa obnavljaju stare kamene kuće, mostove, pa i suho zidine. Tako smo zatekli starog majstora Alojza podno Vučje glavice kako obnavlja stare zidine.

– Kamena imamo brda i brda, zdravoga i tvrda. Uzori dublje njivu a time izranjaju i kameni oblutci. Malo ih oblikuj i evo suhog zida oko vrta. I mladi zagledaju kako se to radi, tvrde kamenari u Vinjanima, Viru, P.Gracu i drugim mjestima.

Kamen-most_pec_bih_240317

Brojne su nestale i propale ali oživljavaju. Jer kamen je svima u srcu što je lijepo opjevao u svojoj pjesmi o kamenu pjesnik Slavo A. Bago iz posuškog Čitluka. Tu je blizu groblja ljepotan kameni most na Ričini o kojemu se mnogo pisalo i komentiralo. Ono što je najvažnije posjete ga mnogi, pa i školarci. Za predstavljanja knjige „Peto evanđelje“ akademkinje Dubravke Oraić Tolić je u svojoj priči o Posušju i Osoju, rodnom mjestu muža Benjamina, spomenule ljepote kamenog mosta i stećaka na Ričini. Ver je obnovljen gornji dio mosta što je svakako vrijedno hvale svima koji na tome rade.

Posušje.net/PC

OGLASI

Loading