Select Page

POSUŠJE S PAPOM FRANJOM

POSUŠJE S PAPOM FRANJOM

Oči cijelog svijeta u subotu su bile uprte u Sarajevo. Naime, poglavar katoličke Crkve Sveti otac papa Franjo pohodio je Bosnu i Hercegovinu, odnosno njezin glavni grad Sarajevo.

Među mnoštvom hodočasnika iz Bosne i Hercegovine i još drugih 12 zemalja iz svijeta, koji su taj dan bili u Sarajevu, mnogo je njih pristiglo i iz općine Posušje. Svojim dolaskom, doček pape Franje u Sarajevu uveličalo je čak 16 autobusa punih hodočasnika koji su u subotu u ranim jutarnjima satima krenuli iz Posušja u Sarajevo. Poseban doprinos ovom povijesnom pohodu pape Franje dali su mješoviti zbor „Fra Grga Martić“ iz župe Bezgrešnog začeća BDM, Frama Posušje, Robert Tomić, KŠD Rakitno, kao i posuška tvrtka Pro-stage d.o.o.

IMG-20150607-WA0009

Pogled s tribine na kojem se nalazio najveći mješoviti zbor u povijesti BiH čiji dio su bili članovi mješovitog zbora “Fra Grga Martić”

Najveći zbor u Bosni i Hercegovini

Središnji događaj papinog posjeta Sarajevu bila je Sveta misa na Koševu na kojoj je sudjelovalo 64 842 vjernika. U liturgijskom pjevanju za vrijeme euharistijskog slavlja sudjelovala su 53 zbora spojena u jedan. Dijelom najvećeg crkvenoga zbora u povijesti u Bosni i Hercegovini ikada okupljenim na jednom euharistijskom slavlju bio je i mješoviti zbor „Fra Grga Martić“ iz posuške župe Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije. Pod vodstvom sestre Marine Ivanković, zbor se prijavio za sudjelovanje na Svetoj misi na Koševu i ubrzo dobio poziv za sudjelovanje na euharistijskom slavlju. Iako je bilo predviđeno da se posljednje pripreme zborova obave na stadionu na Koševu, posuški crkveni zbor je zbog daljine svoje pripreme ipak obavio u matičnoj župi.

Najveći crkveni zbor u povijesti u Bosni i Hercegovini bio je sastavljen od 1650 pjevača, odnosno 53 zbora. 15 ih je bilo iz naše mostarsko-duvanjske biskupije, 6 iz Zapadnohercegovačke županije, od toga jedan iz posuške općine.

11390262_860582994012869_1955886032226824077_n

                  Posuški framaši tijekom izvođenja pjesme na susretu s papom Franjom

Mladi s Papom

Uvijek aktivna posuška Frama također je bila u Sarajevu 6. lipnja. Pet autobusa framaša krenulo je u subotu rano ujutro u Sarajevo. Nakon sudjelovanja na misnom slavlju, framaši su se uputili u Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Papa Ivan Pavao II.“, gdje je papa imao susret s mladima.  Na tom susretu, naša Frama je otpjevala pjesmu „Mi želimo uzdići Isusa“. Zajedno s njima pjevali su svi mladi koji su bili u dvorani, ali i oni koji su putem velikih ekrana pratili susret ispred dvorane. Upravo susretom s više od 4000 mladih u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Papa Ivan Pavao II.“ završio je papin cjelodnevni pohod Bosni i Hercegovini. I na ovom susretu, papa Franjo je preskočio protokol. Naime, odbacio je unaprijed pripremljeni govor s mladima, i jednostavno razgovarao s njima.

Zanimljivo je da je za susret mladih s papom Franjom u Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih „Papa Ivan Pavao II.“ bilo prijavljeno 850 mladih iz mostarsko-duvanjske i trebinjsko-mrkanjske biskupije, od toga broja čak 216 ih je bilo iz Posušja. Uistinu velik broj za našu malu općinu.

06.06.2015., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Sluzbeni posjet pape Franje Sarajevu. Ovo je treci papinski posjet Bosni i Hercegovini. Prethodni posjeti pape Ivana Pavla II bili su pastoralni dok je posjet pape Franje primarno drzavnicki. Nakon susreta s drzavnim duznosnicima odrzana je Sveta misa na stadionu Kosevo na kojem se okupilo oko 65 tisuca hodocasnika. Photo: Igor Kralj/PIXSELL

Veliki križ na oltaru autora Roberta Tomića iz Posušja

Križ na oltaru

Veliki križ s raspetim Kristom, djelo Roberta Tomića iz Tomića Briga kraj Posušja dominirao je binom na kojoj je papa Franjo predvodio Sveto misno slavlje. Sam Isusov kip težak je oko 250 kilograma i napravljen je od orahovine, dok je križ napravljen od jednog komada hrastova drveta. Zajedno s postoljem teški su gotovo jednu tonu. Robert je ovaj zavjetni križ počeo raditi prije pet godina za crkvu svetog Josipa na Kupresu. Prije nešto više od  mjesec dana ponudio je Odboru za doček pape Franje fotografije svoga rada, skupa sa svojom životnom pričom. Ubrzo je stigao odgovor. „Oni su se složili da napravim ovo raspelo i to je to.“, kaže ovaj 45-godišnjak, otac petero djece, dodajući kako je ova vijest posebnu radost unijela u njegovu obitelj.

Robertova priča više je nego simbolična. Naime, nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu, Robertov život bio je obilježen problemima kockanja. Nakon jednog sakramenta ispovijedi, oslobodio se ovisnosti, vratio obiteljskom životu, ali i otkrio svoj dar umjetnosti.

Nakon Svete mise na Koševu u Sarajevu, njegovo raspelo će svoje mjesto naći u crkvi svetog Josipa na Kupresu, upravo onako kako je Robert zavjetovao prije nekoliko godina.

papa-franjo-hercegovci-ganga

                       Papa oduševljen članovima kulturno-športskog društva “Rakitno”

Dobrodošlica uz brojkavicu, pozdrav papi Franji uz gangu

Među malobrojnim sretnicima koji su imali čast dočekati, ali i ispratiti papu Franju su i članovi kulturno-športskog društva „Rakitno“. Predsjednik društva Žarko Romić Džaja je rekao kako je bio dug put do ovoga mjesta na kojemu su bili u subotu. Naime, nakon što su saznali da papa Franjo dolazi u Bosnu i Hercegovinu, raspitali su se o mogućnosti sudjelovanja folklornih društava. Samoinicijativno su poslali slike društva, ali i kratki opis KŠD Rakitno. Iako na samom početku priprema Papinog pohoda u Sarajevo nije bilo predviđeno sudjelovanje folklornih društava, to se ipak promijenilo. Malo kasnije su saznali da je Odbor za doček Pape povjerio Hrvatskom kulturnom društvu „Napredak“ da pripremi 150 mladih u narodnim nošnjama, kako bi dočekali i ispratili papu Franju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo. „Nekako mi se čini da su najveću ulogu u uvrštavanju KŠD Rakitno u cijelu priču s Papom odigrali Josip Križanović iz Busovače i Vanja Gavran, na čemu im iskreno zahvaljujemo.“, kazao je Romić. Potvrdu o sudjelovanju dobili su mjesec dana prije Papinog pohoda, uz odobrenje za dolazak svih 38 prijavljenih članova društva. Na kraju ih je ispred KŠD Rakitno otišlo 32.

Posebno iznenađenje je bilo je to što se papa Franjo duže zadržao s djecom u narodnim nošnjama nego što je to bilo predviđeno protokolom. Posebno smo ponosni što se papa Franjo zadržao upravo s članovima KŠD Rakitno. Naime, po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo, članovi društva su zaustavili papu i otpjevali mu brojkavicu koju su sami sastavili za tu prigodu. Onda su isto ponovili na ispraćaju Pape iz Sarajeva. Tada su mu otpjevali gangu i poklonili pastirsku torbicu (zobnicu) na kojoj piše „župa Rakitno“. Pjesmu i dar Papa je od srca primio. Zanimljivo je da ništa od ovoga nije bilo predviđeno protokolom. Papa Franjo još je jednom preskočio protokol, ovaj put veliku čast u njegovoj spontanosti dobili su članovi KŠD Rakitno.

U sredini Damir Ramljak Tigar (Izvor_ KTA)

Da stadion izgleda veličanstveno za euharistijsko slavlje pobrinio se Damir Ramljak Tigar (u sredini)

Pozornica na Koševu

Jedno od najvažnijih pitanja Odbora za doček pape bilo je kako nogometni stadion učiniti liturgijskim prostorom za euharistijsko slavlje. Upravo ovaj zadatak, kao jedan od najodgovornijih poslova povjeren je tvrtki Pro-Stage Produkcija d.o.o. iz Posušja u vlasništvu Damira Ramljaka Tigra. Osim tehničkih stvari koje uključuju montiranje pozornice i ozvučenja cijeloga stadiona, Damir Ramljak Tigar zajedno s vlč. Fabijanom Stanušićem je osmislio i sami izgled pozornice.

27. svibnja „ sa svim dovezenim materijalima na stadion su ušli srce i duša ovog djela liturgijskih i drugih priprema, vlč. Fabijan Stanušić i Damir Ramljak Tigar“, prenosi prvi.tv. Damir Ramljak Tigar je za Avaz istaknuo kako je slaganje zahtjevne scenografije moralo udovoljiti prije svega sigurnosnim kriterijima, dok je njezina veličina morala udovoljiti velikom broju biskupa i svećenika, velikom vojnom orkestru, te najvećem zboru ikada. Istaknuo je i da je na ostalim dijelovima stadiona prostor morao biti tako organiziran da pričest ne potraje dugo.

Ivana Tomić, Robert Tomić, Branko Bago, Anđa Petric i Boro Petric

Na slici Ivana Tomić, Robert Tomić, Branko Bago, Anđa Petric i Boro

Među brojnim hodočasnicima koji su u subotu pohodili Sarajevo bio je načelnik općine Posušje Branko Bago.

Papina iskrenost, skromnost, spontanost neke su od osobina kojima se došlo pokloniti blizu 65 000 na stadionu Koševo. Poruke mira prožete onom starom, ali nekako uvijek aktualnom kršćanskom „Ljubi bliženja svoga, kao sebe samoga“ odjeknule su cijelim svijetom. Stoga smo i više nego ponosni na doprinos koji su posušani dali na ovom povijesnom Papinom pohodu Bosni i Hercegovini.

Posušje.net/Foto:Pixxel, KTA, Frama Posušje

OGLASI

Loading