Select Page

Posušje: U Viru proslavljen Dan knjige i tiska te sveukupnih medija

Posušje: U Viru proslavljen Dan knjige i tiska te sveukupnih medija

U nedjelju 24. siječnja 2016. u Župi sv. Jure u Viru (Posušje), koja pripada Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, priređen je Dan knjige i tiska, te sveukupnih medija, jer je toga dana i zaštitnik katoličkih pisaca i novinara sv. Franjo Saleški, kao i svih djelatnika koji su u službi širenja Radosne vijesti posredstvom knjige i tiskovina, te raznih drugih suvremenih medija.

U prvom planu bila je nedjelja kao Dan Gospodnji, a onda i ovaj francuski katolički svetac, koji je rođen 1567. a umro 1622. god., u 55. godini života s bogatim spisateljskim djelima, što su postala duhovna baština cijele Crkve. Misna čitanja te nedjelje su takva da se izvrsno uklapaju u njegov stil života i izbor Crkve za zaštitnika katoličkih pisaca i sveukupnih djelatnika.

Predvoditelj svetih misa u Viru i Podzavelimu, župnik don Ilija Drmić, između ostaloga rekao je ove riječi: “U prvome čitanju iz Knjige Nehemijine govori se o tome kako je svećenik i književnik Ezra čitao cijelo prijepodne pred razrušenim hramom u Jeruzalemu odlomke iz Staroga zavjeta i tumačio ih sabranome narodu koji je plakao od uzbuđenja što se nakon 50 godina prognaničkog života u Babiloniji i drugdje nalaze u svome Jeruzalemu i Hramu. To je trenutak neopisive radosti susreta s Bogom u njegovoj zapisanoj riječi, a i nada u izgradnju novoga Hrama.

I Isus u evanđelju te nedjelje uzima svitak i pronalazi odlomak iz Knjige proroka Izaije, te ga čita i tumači u sinagogi govoreći kako se te riječi odnose na njega, odnosno da je on onaj na kome je ‘Duh Gospodnji’, koji ga je poslao za blagovjesnika siromasima, za proglasitelja oslobođenja sužnjima, za onoga koji vraća tjelesni i duhovni vid slijepima, koji sve bespravno potlačene pusta na slobodu i proglašuje godinu milosti Gospodnje (usp. Lk 1,1-4)… Ovdje imamo napisane knjige na ondašnje načine. Knjige su sredstvo prenošenja Božjih riječi i misli od izuma pisma, zatim podloge i pisaljke za pisanje.

U Starome zavjetu čitao je iz knjige Ezra, a u Novome zavjetu Isus i to u sinagogi u koju je ušao ‘po svom običaju na dan subotni’. Ustao se radi čitanja, a onda mu je poslužitelj pružio svitak u kojem je prepisana Knjiga proroka Izaije, on ga uzeo u ruke i razvio, te našao navedeno mjesto i pročitao ga, a potom savio svitak, vratio ga poslužitelju i sjeo rekavši: ‘Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima’… Sve se ovo može povezati sa sv. Franjom Saleškim koji je veliki duhovni pisac i k tome crkveni naučitelj. Mi imamo mnoštvo duhovnih i liturgijskih knjiga bez kojih je nemoguće živjeti u ovome vremenu.

Tiskanje knjiga i raznovrsnih tiskovina je novi izum, kao i mnoštvo drugih pomagala i medija kojima se čovječanstvo služi u sveopćem suobraćanju, a napose u posredovanju Božje riječi i njegove misli nama ljudima… Mi se pod ovom svetom Misom utječemo Bogu po zagovoru sv. Franje da pomno i vješto probiremo svoja duhovna pomagala kao i za sve one koji proizvode knjige, novine i druga sredstva pomoću kojih ulazimo u okrilje Božjega života da bismo postigli svoj mir i radost ovdje na ovome svijetu, a napose u vječnosti, gdje nam nisu potrebna jer ćemo, kako je rekao veliki pisac Božjih riječi i misli sv. Pavao, ‘Boga gledati licem u lice’, i ništa nam više neće ni trebati.“

Za vrijeme svetih Misa u župnoj crkvi pjevali su pjevači župnih zborova, koji su dobili u znak zahvalnosti po jednu vrijednu teološku knjigu za svoje osobno i obiteljsko duhovno štivo. Više knjiga i katoličkih listova bilo je izloženo u crkvi za kupovanje i za pretplaćivanje, a uz to i 30 umjetničkih slika više hrvatskih slikara, od kojih spominjemo neke: Antun Krešić, Đuro Seder, Ljubo Lah, Ante Žaja, Ante Mamuša, pok. Bože Drmić, Hrvoje Marko Peruzović, Ana Marija Boteri Peruzović, Briševac, Boris Vacka, Dorotić, Mate Ljubičić, Boris Švaljek, Zlatko Nežić, Mila Mamić, J. Zima, Ante Brkić, Skoko, M. Boras, Šime Puljić, Goran Milinković, Marin Topić, Žana Subašić i dr. Slika Ante Brkića iz Čapljine darovana je osnovnoj školi u Viru Franice Dal’era posredstvom ravnateljice Mirjane Mikulić, jer djeca uče ljepotu i umijeće slikanja motreći slike.

Bio je ovo dan u kojem su djeca, mladi i svi ostali vjernici mogli shvatiti ljepotu Božje riječi zapisanu u knjizi zvanoj Biblija, kao i sve duhovne knjige nastale na temelju promišljanja o Bibliji i sadržaju u njoj, te sve druge vrijednosti s kojima svednevno živimo bilo da ih gledamo, dodirujemo, slušamo i čitamo o njima.

Posušje.net

OGLASI

Loading