Select Page

POSUŠJE: Ukupan broj učenika u svim školama je veći za 46 učenika!

POSUŠJE: Ukupan broj učenika u svim školama je veći za 46 učenika!

Danas se u svoje školske klupe vraćaju učenici u našoj Zapadnohercegovačkoj županiji. Na području općine Posušje prvi dan je nastave za ukupno  2387  srednjoškolaca i osnovaca.  U svim osnovnim školama u Posušju je 1647 učenika, dok je u srednjim školama 740 učenika.  Danas u školske klupe po prvi puta sjeda 169 učenika prvašića.

Usporedno s prošlom godinom, ukupan broj učenika u svim školama je veći za 46 učenika. Prvi put nakon četiri godine koliko pratimo podatke o broju učenika, ukupni broj učenika na području naše općine je veći.  Dobra vijest je i što je broj prvašića na području općine Posušje u odnosu na prošlu godinu veći za 15 prvašića (podsjetimo prošle godine na području oopćine Posušje je bilo 154 prvašića). U ukupnom broju osnovaca je manje 8 učenika u odnosu na prošlu godinu, ali je zato broj srednjoškolaca veći za 54 učenika.

U svim osnovnim školama u Posušju je 1647 učenika

Najbrojnija je Osnovna škola Ivana Mažuranića i ona ove školske godine broji ukupno 1271 učenika. Naime, ova škola je ove godine zabilježila tek jedan ispis učenika zbog odlaska u inozemstvo, a upisano je 8 djece povratnika iz inozemstva. Središnjica ove osnovne škole broji 1271 učenika. Stari objekt ove škole će pohađati učenici od šestog do devetog razreda i njih je pove godine 600, dok će novu školu fra Petra Bakule pohađati učenici od prvog do petog razreda i njih je 575. U nadležnosti ove škole su i područne škole u Vinjanima, Čitluku i Batinu. Tako područnu školu u Vinjanima pohađa 18 učenika, područnu školu u Čitluku 45,  područnu školu u Batinu pohađa 33 učenika.  Kada je u pitanju broj prvašića, njih je u središnjici ove godine 122 (više za 22 prvašića nego prošle godine), u Čitluku 9 (5 prvaša više nego prošle godine), u Batinu 5 (manje za 1 prvašića), u Vinjanima ove godine je 6 prvašića (4 prvašića manje nego prošle godine). Ukupan broj prvašića ove godine u OŠ Ivana Mažuranića je 142 (22 prvašića više nego prošle godine).

Osnovnu školu Franice Dall’era u Viru ove godine pohađa ukupno 62 učenika, od toga broja u ovoj središnjoj školi je 46 učenika (10 manje nego prošle godine), dok u područnoj školi na Dubravama je 11 učenika (3 učenika manje u odnosu na prošlu godinu), a u Zagorju 5 učenika (isti broj kao i prošle godine). Kada je u pitanju broj prvašića ove godine u Zagorju nema prvašića (prošle godine bio je jedan prvašić), u Dubravama je 2 (prošle godine bila su 3 prvašića), dok je u središnjici u Viru ove godine upisano 3 prvašića (jedan više nego prošle godine). U ukupnom boju učenika koji pohađaju školu na području Vira ove godine je manje za 13 učenika

Kada je u pitanju Osnovna škola Vranić, ove školske godine na Vraniću je ukupno 122 učenika (18 učenika manje je u ukupnom broju u odnosu na prošlu godinu), 74 učenika je u matičnoj školi (12 učenika manje nego prošle godine), u područnoj u Broćancu je 23 učenika (4 učenika manje nego lani), a na Gracu 25 učenika (1 učenik manje nego prošle godine). Ove godine na Vraniću u središnjici je upisano 2 prvašića (jedno manje nego prošle godine), u Gracu 4 (2 više nego prošle godine), a u Broćancu 4 (jedan prvašić manje nego prošle godine).

Osnovna škola Ante Brune Bušića u Rakitnu zajedno sa područnom školom u Sutini broji ove školske godine 192 učenika (12 učenika manje nego prošle godine). U središnjici škole ove godine je 176 učenika, a u područnoj školi s Sutini je 16 učenika. Broj upisanih prvašića ove godine u središnjici u Rakitnu je 16, od toga broja u središnjici je 13 prvašića (2 manje prvašića nego prošle godine), dok ih je u Sutini upisano 3 (isti broj prvašića kao i prošle godine).

U srednjim školama u Posušju je 740 učenika

Kada su u pitanju naši srednjoškolci, njih je ukupno u našim srednjim školama 740, čak za 54 učenika više. U Gimnaziji fra Grge Martića ove godine su 231 gimnazijalaca, što je 14 gimnazijalaca više. 54 je novih učenika u gimnaziji i za razliku od prošle godine čak 20 je manje ove godine prvaša u posuškoj gimnaziji. Ovaj pozitivan broj izvlači prošlogodišnji veliki odaziv učenika u gimnaziju kada ih je se upisalo u prve razrede čak 74. Srednja strukovna škola u  Posušju broji 509 učenika (u strukovnoj je ove godine više za 40 učenika). Novih učenika (prvaša) ove godine je upisano 149 (u odnosu na prošlu godinu više ih je za 12 učenika). Kada usporedimo s prošlom godinom, u gimnaziji je 14 učenika više, dok je u strukovnoj 40 učenika više.

Učenici i djelatnici spremni su za novu školsku godinu. Polazak u školu za svako dijete i svakog učenika važan je trenutak, a ta se velika promjena odražava i u cestovnom prometu jer se na prometnicama nalazi velik broj djece. Povodom početka nove školske godine Uprava policije MUP-a provodit će prometno-preventivnu akciju „Sigurno do škole“ koja će se provoditi u razdoblju od ponedjeljka 5. rujna do petka 7. listopada. Od svih sudionika u prometu, a osobito od vozača, očekuje se pojačan oprez i izuzetno oprezna vožnja u blizini škola, vrtića, ali i cestama u naseljima koje vode u smjeru škola.

Radioposusje.ba (Tekst: Zdravka Pišković)

OGLASI

Loading