Select Page

POSUŠKA KNJIŽEVNICA NA MEDITERANSKOM FESTIVALU KNJIGE

POSUŠKA KNJIŽEVNICA NA MEDITERANSKOM FESTIVALU KNJIGE

Od 2.-6. rujna, u dvorani Gripe, u Splitu, uz stroge epidemiološke mjere, održava se Mediteranski festival knjige. MFK je sajam knjiga prodajno-festivalskog tipa u organizaciji zajednice nakladnika i knjižara i Hrvatske gospodarske komore pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Splitsko-dalmatinske županije i Grada Splita. Nudi se bogat i raznolik program. Ulaz je slobodan.

  1. 9. u 12 h (subota), bilo je predstavljanje zbirke poezije Klasje duše, posuške književnice Miljenke Koštro.

U promociji zbirke Klasje duše sudjelovali su: prof. Ilija Protuđer, profesorica i splitska glumica Silvana Stanić i autorica Miljenka Koštro.
Koštro je do sada objavila šest knjiga:
Roman Biti Viktor (Imotska krajina, Imotski, DHKHB Mostar, 2016.) Glavni lik romana je gluhi Viktor.
Objavljene zbirke pjesama:

  1. Cvjetnjak na kamenjaru, 2003.
  2. Miris vječne mladosti, Matica hrvatske Posušje, 2004.
  3. Čarolija svitanja, Matica hrvatska – Posušje 2008.
  4. Klasje duše Matica hrvatska u Čitluku 2020.
    .I šesta knjiga; zbirka kratkih priča Pogled u nedogled, u izdanju DHKHB u Mostaru 2018.. koja je u Zagrebu prilagođena za slijepe i slabovidne osobe

Prof. Protuđer je kazao slijedeće:

Govoriti o Miljenki Koštro znači govoriti o svestranoj književnici koja se okušala i pokazala te dokakazala svestranju književnu razinu ili pisanje u svim književnim rodovima lirici POEZIJI, epici PROZI, I U DRAMI.

Međutim, jamačno možemo je ​ odrediti i u 4. književnim rodu koji se naziva DISKURZIVNI KNIŽEVNI OBLICI u što ubrajamao: ESEJ, PUTOPIS, DNEVNIK, memoari, autobiografija, biografija…

Miljenka Koštro služi se uspješno i ovim književnim rodom pišući u dječjim časopisima, zbornicima, mnogim portalima, na radiju i drugdje za što je dobili mnoge nagrade.

Svestranost naše današnje slavljenice možemo prenijeti i na ovu zbirku pjesama, dakle, 6. knjiga po redu.

U​ zbirci poezije naslovljeno​ Klasje duše​ nailazimo na njezinu još jednu umjetničku vrilinu, a to su njezine ilustraciji uz poneke pjesme čime daje još jedan svoj osobni pečat i dočarava svoju nadarenost koje očito ne manjka.

Kad pogledamo Miljenkine ilustarcije odmah ćemo uočiti tri osobitosti ili obilježja:​ ravne crte, krugovi i elipse.

Nova zbirka​ poezije Miljenke Koštro, pod naslovom​ Klasje duše.

S obzirrom na to da je rijče DUŠA i u naslovu, odmah naslućujemo da sve proniče iz duše i ciljano hrani dušu tragajući za izazovima.

Autorica dijeli zbirku​ u 6 cjelina​ sa zanimljivim naslovima, ne odstupajući od naslova zbirke jer njezina je duša sveprisutna, dok ona, pod frazom „savršena-nesavršena“ upozorava na manjkovosti društvenih stanja, pa i vlastitih životnih.

Druga riječ iz naslova je​ klasje,​ koja, mogli bismo metaforično reći, nalazi se u njezinim rukama i mašti.

OGLASI

Loading