Select Page

POSUŠKA MLADOST I STAROST

POSUŠKA MLADOST I STAROST

Posuški kraj je nebrojeno puta potvrđen kao kraj mladosti i duboke starosti. U gradu je najbrojnija osnovna škola u BiH te najmlađa općina na državnoj razini. Mladi su brojni i u sportskim sastavima i to vrlo uspješni pa su njih nekoliko uspjeli u nekoliko sportova. Mokri dolac je dika Posušja gdje je zapažen i novi prvoligaš Federacije- HŠK Posušje s brojnim mladim kategorijama, pa ŽNK Inter. Poznate su i Posušanke, nogometašica Iva Landeka i košarkašica Ana-Marija Begić, košarkaši Ramljaci
i niz drugih iz TKD Poskok.

Dakle, posuška mladež se prepoznaje na sve strane. No, Posušje je imalo i ima podosta stogodišnjakinja i stogodišnjaka. U Batinu je još živa starica Iva Penava koja će uskoro u stotu godinu života a sve donedavno je kopala u svom vrtu, a kako pristižu vijesti, i sada je još zdrava.

U tom kraju je živjela i Iva Ćesić čak 110 godina.

Uz to, vrijedi se prisjetiti kako dvojica braće Jukića “nose” svoja srca na desnoj strani, a Jerko Kovač je živio sve do 103.godine kao i najstariji konobar iz Zavelima Jerko Kovač Jery, najstariji je igrač bridža, zapisan u Guinnessovu knjigu.

To je tek ponešto zanimljivo iz posuškog kraja čije se ime spominje prvi put u pisanim dokumentima 1378.godine.

Posuski.info (pc)

OGLASI

Loading