Select Page

POSUŠKE ZANIMLJIVOSTI: Krave i tikve

POSUŠKE ZANIMLJIVOSTI: Krave i tikve

Na sve strane u posuškim selima i ovih dana pričaju o događajima “Posuškog lita 18” i blagdanu Velike Gospe te susretima u nekoliko sela posuškoga kraja.

Tijekom ljetnih susreta raseljenih i domaćih razgovaralo se o mnogim temama pa i životu na selima i gradu. Malo stariji još znadu neke stare običaje te uzgoj domaćih životinja i rad na njivama i vrtovima. Baka i unuka s Vučje Glavice razgovaraju o vremenima sadašnjim a baka i prošlim. Priča baka i o posuškim njivama koje su dobro rađene, orane i sijane te čuvanju ovaca i krava. – A di su sada krave i ovce. I njive nisu uzorane pa i vrtovi uz kuče. Malo se koristi domače a svi lete u trgovinu, kaže baka. No, ipak ima i nekih pomaka da se ožive i njive i sve drugo blizu seoskih kuća.

Tako niču i dobro rađaju i luk i kupus,a posebnmo krumpiri pa i tikve. Uz jednu vikendicu pasle su i krave, što je ipak rijetkost. No, kako vrijeme teče ipak se i u posuškom kraju nastoji sačuvati nešto vrijedno iz prošlosti, posebice kulturna baština – ganga, svirka na diplama, guslanje na guslama. Posuško “lito” pokreće i mnoge druge teme od zaborave pa se mnogi nadaju da će se dosta toga još bolje čuvati i sačuvati na tvrdom kamenu.

(Posušje.net-pc)

OGLASI

Loading