Select Page

Posuški branitelji na obilježavanju 32. godišnjice zločina u Škabrnji

Posuški branitelji na obilježavanju 32. godišnjice zločina u Škabrnji

Hodnjom korak po korak od središta mjesta do spomen-obilježja na groblju sv. Luke, polaganjem vijenaca kod središnjeg križa i čitanjem imena poginulih, malo poslije 13 sati završeno je obilježavanje 32. godišnjice sjećanja na stradanje Škabrnje.

Na obilježavanje 32. godišnjice zločina, koje su u Škabrnji 18. studenoga 1991. počinili pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi pod zapovjedništvom Ratka Mladića, stiglo je nekoliko tisuća građana iz cijele Hrvatske i BiH.

Među njima bili su predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Posušje koji paljenjem svijeća odali počast poginulim hrvatskim braniteljima.

Kolonu sjećanja od naselja Ambar Ulicom 18. studenoga 1991. do masovne grobnice u središtu mjesta predvodili su predstavnici ratnih postrojba, članovi civilnih i udruga proizašlih iz Domovinskog rata te mještani Škabrnje. U župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije misu za sve stradale u Domovinskom ratu predvodio je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić naglasivši da se time obilježava najtužniji dan u povijesti toga ravnokotarskoga mjesta.

Za zločine u Škabrnji osuđena je samo nekadašnja medicinska sestra Zorana Banić. Bila je optužena i osuđena za kršenje međunarodnog prava, odnosno za sudjelovanje u napadu i ubijanju stanovništva u Škabrnji 18. studenoga 1991. 

OGLASI

Loading