Select Page

Posuški Gradac proslavio svoga zaštitnika

Posuški Gradac proslavio svoga zaštitnika

Blagdan je svetog Franje Asiškoga, utemeljitelja fanjevačkog reda i suutemeljitelj reda klarisa i jednog od najvećih svetaca katoličke crkve.

Posebno svečano je danas je bilo u župi Posuški Gradac koja danas slavi svoga zaštitnika. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi predmolio je u 11 sati msgr. Dražen Kutleša, biskup porečko-pulski.

Na samom početku misnog slavlja msgr. Kutleša je kazao da je sveti Franjo jedan od najvećih svetaca koji je crkva imala u povijesti.

„Krasila ga je jednostavnost, suvišno je odbacivao, živio je siromaštvo. Shvaćao je svijet oko sebe, od malih životinja do velikih osoba onoga vremena“, kazao je msgr. Kutleša i dodao da uzor tražimo u svetom Franji „jer danas težimo nekom bogatstvu koje nam je najčešće teret“.

U svojoj propovijedi, osvrnuvši se na evanđelje msgr. Kutleša je kazao da je Isus bio protiv intelektualnog ponosa, umišljanja da smo najpametniji, i takvi da nam se ne da nešto reći.

„Sveti Franjo je zao prihvatiti glas Božji. Uzor je našao u maloj djeci, jer ona su ponizna, ali se ne stide upitati i zatražiti odgovor. Drugo što možemo kod djece primijetiti je koliko se ona prepuštaju i vjeruju roditeljima, te koliko pouzdanje imaju u roditelje. Sveti Franjo je to primijetio i primijenio u svom životu“, kazao je biskup Kutleša.

Obratio se roditeljima i kazao da u odgoju svojoj djeci daju ono što im treba, a ne ono što žele.

Biskup Kutleša je pozvao da činimo što i Isus. „Budimo krotka i ponizna srca. Nekada nevolja čovjeka natjera da počne razmišljati o smislu života. Usmjerimo život tako da on ima smisla, činimo dobra djela da nam ona budu naplaćena na onom svijetu. Ne znači to samo davati novce, nego poštivati ljude oko sebe. Trebamo se znati koristiti darovima kao upravitelj, a ne kao vlasnik“, kazao je biskup Kutleša.

Osvrćući se na dio evanđelja koji kaže „jaram je moj sladak, a breme moje lako“, biskup Kutleša je kazao da moramo prihvatiti križ koji nam se stavlja na teret, „jer on nam je takav da ga možemo nositi“.

„I ovdje nam je uzor sveti Franjo koji je uvijek tražio volju Božju. On je počeo od sebe, zatim je obratio prijatelje, a sa svojim franjevcima počeo obraćati cijeli svijet“, kazao je biskup Kutleša.

Osvrnuo se i na lošu demografsku sliku u Hrvata i pozvao na otvorenost i prihvaćanje života.

„Svatko od nas mora dati doprinos na svojem području, biti pošten na svom poslu, u svojoj obitelji. Ako mi pokrenemo dobro, onda će se to dobro prosuti u i naše obitelji, na kolege i prijatelje. Tako je i sa zlom“, kazao je biskup Kutleša.

Zaključio je da pozivom na molitvu svetom Franji „da u ova teška vremena budemo promicatelji dobrote, poštenja i pravde“.

Sveto misno slavlje u 11 sati prenosio je Radio Posušje.

Općina Posušje

OGLASI

Loading