Select Page

POSUŠKI OFS BIO DOMAĆIN LJETNE DUHOVNE OBNOVE

POSUŠKI OFS BIO DOMAĆIN LJETNE DUHOVNE OBNOVE

Svake godine na blagdan svetog Ljudevita 25.kolovoza svjetovni franjevci Hercegovine slave dan svoga suzaštitnika i imaju  duhovnu obnovu. Hercegovačko  područno vijeće, koje je organizator, ukazalo nam je povjerenje  da možemo biti domaćini ovogodišnjeg  susreta braće i sestara. Ovo je bila deseta ljetna duhovna obnova, a sve je počelo u Posušju  2010.god. gdje je održana prvi put.

Na susret u predivnom dvorištu posuške crkve, u hladu starih hrastova pristiglo je oko 250 sudionika iz 16 hercegovačkih bratstava. Na početku susreta u 16 sati, svoje pozdrave i zahvale  izrekli su područna ministra sestra Marijana Barbarić, naša ministra Ružica Vranjković, fra  Ivan Landeka duhovni asistent posuških trećara i područni duhovni asistent fra Dane Karačić.

Nakon toga je uslijedilo predavanje na temu „Ljepota franjevačkog služenja“. Gost predavač bio je područni duhovni asistent frame fra Marin Karačić, koji nam je pojasnio i protumačio u čemu je ljepota služenja. 

Na početku je rekao da biti sluga nije baš popularno u današnjem svijetu i da rijetko tko moli za dar služenja. Služiti možemo samo u ljubavi, a ljubav koju nam Gospodin zapovijeda  je odabir, žrtva koja se čini  i u dobru i u poteškoćama.  Naš prvi uzor u služenju je Blažena djevica Marija koja je samo rekla „evo službenice Gospodnje“ iako je znala za mnoge poteškoće, tuge i neizvjesnosti koje su je čekale na životnom putu. Unatoč svemu vjerovala je i znala kome služi i da će jednom svanuti Uskrsno jutro. Služiti znači razdavati se za drugoga poput majke koja će sve učiniti za svoje dijete sa puno ljubavi. Svima nam je Bog dao različite darove, talente i pozvani smo da se kao sredstvom Božjeg djelovanja u svijetu služimo njima kako bi svima donosili radost. Radosno služenje je također životni stav, izbor, rekao je fra Marin, i onaj tko tako služi čini to potajno, ne očekuje zahvalu, nema skrivenih namjera, zadovoljan je, ponizan i voli ljude kojima služi. Ne zaboravimo da se Krist potpuno predao za nas na križu i po tom križu smo pozvani služiti mu u veselju. Iako su  nam naši križevi ponekad vrlo teški znajmo da je to put ka uskrsnuću, zato budimo radost jedni drugima, poručio nam je na kraju fra Marin. 

Dok smo razmišljali o fra Marinovim riječima i svome služenju imali smo prigodu za ispovijed a zatim smo zajedno molili krunicu.

Po završetku  krunice u 18 sati slavili smo Svetu misu koju je predslavio  fra Ivan Landeka uz koncelebraciju četiri svećenika. Svoju homiliju fra Ivan je posvetio  velikom svecu svetom Ljudevitu, suzaštitniku franjevačkog svjetovnog reda. Kad čitamo  njegov životopis postajemo svjesni kako je ipak  moguće bogatašu u kraljevstvo nebesko. Bio je pravedan i mudar  vladar, kralj, uzorit muž i otac jedanaestoro djece. Ljubio je Krista i u njemu siromahe kojima je obilato dijelio milostinju, hranio ih (ponekad  i sam posluživao), te financirao razne siromašne udruge i bolnice, crkve i kulturne institucije. Bio je zagovornik mira i ljubavi i iznad svega cijenio malenog čovjeka te nas naučio  kako se ljubav dariva i prima, dijeli i množi, a kako mi s njome postajemo sve bogatiji. U svemu što je sveti Ljudevit činio, na kraljevskom prijestolju, u bogatstvu, u vođenju državnih poslova, nastojao je ostvarivati kršćanski ideal svetosti. Sve  u njegovu životu može nam  služiti za primjer, kako radosno biti velik u malenosti služenja. U njegovoj oporuci  sinu sadržane su upute kako doista  kršćanski živjeti i koji je put prema najuzvišenijim idealima, put za ono što ima vječnu vrijednost, služenje Bogu i bližnjemu.  Molimo ga  neka nam bude putokaz u  našem  franjevačkom poslanju, u franjevačkom služenju.

Misno slavlje je svojim predivnim pjevanjem uveličala naša frama, koja nam je pomogla i  u organizaciji susreta na čemu im iskreno zahvaljujemo. Nakon svete mise  uslijedilo je kratko klanjanje, zahvala Bogu za žrtvu križa, svetu euharistiju   i molitva za milost da jednom budemo dostojni ugledati njegovo lice.

Nakon klanjanja nastavili smo bratsko druženje  uz pripremljenu hranu naših trećarica i hladne napitke koje nam u svim prigodama nesebično daruje  tvrtka Bin Ričina, kojima također  zahvaljujemo.

Radosni i duhovno i tjelesno okrijepljeni otišli smo svojim kućama da pokušamo živjeti ovo što nam je dano spoznati. Neka se Ljubav Božja udomi  u nama i mi uronimo u tu ljubav, učimo se  poniznosti, poslušnosti i jednostavnosti. Neka Bog dade da u  jednostavnosti služenja otkrijemo radost, smisao i ljepotu života. Neka služenje bude naš put do obraćenja, izvor sreće i mira u  našim srcima. Tada ćemo postati bolje osobe  i naše  žrtve bit će nagrada za trud koji traži dar služenja. Ako svijet gledamo očima vjere, činjenje  dobrih djela bit će lako, postat će  potreba, želja i navika. Zato, molimo Gospodina  da umnoži naše male svakodnevne čine i djela ljubavi i da na susret s njime idemo stazama služenja, prelazeći iz Evanđelja u život i iz života u Evanđelje, kako nas uči naš sveti Franjo. Budimo „Veliki u malenosti služenja i ljepoti franjevačke jednostavnosti, mijenjajmo sebe mijenjajući svijet u duhu Franjinih riječi: “Bog moj i sve moje!“

Župa Posušje/Ana Bago, OFS Posušje

OGLASI

Loading