Select Page

Potpisani strateški ugovori; Macron dao potporu hrvatskom pristupanju šengenskom prostoru i eurozoni

Potpisani strateški ugovori; Macron dao potporu hrvatskom pristupanju šengenskom prostoru i eurozoni

U Hrvatskoj boravi francuski predsjednik Emanuel Makron. Prvi je to službeni posjet nekoga francuskog predsjednika našoj zemlji od stjecanja neovisnosti. Nakon sastanka s premijerom Plenkovićem u Banskim dvorima, Macron je dao jasnu potporu hrvatskom pristupanju šengenu i eurozoni, a potpisani su i strateški sporazum dviju zemalja te ugovor o nabavi 12 francuskih borbenih zrakoplova Rafala.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u četvrtak je podržao hrvatski ulazak u šengenski prostor i rekao da je Hrvatska provela potrebne reforme za ulazak u eurozonu, što su dva strateška cilja službenog Zagreba u dvije iduće godine.

– Unapređujemo naše odnose u šest područja. Mi smo u 2020. godini imali milijardu eura razmjene, u ovoj godini smo dosad na 782 milijuna eura razmjene, a Francuska je sigurno jedan od značajnijih ulagača u Hrvatsku u posljednjim godinama, izjavio je premijer Andrej Plenković.

Naglasio je da potpisivanje ugovora o nabavi Rafalea predstavlja poseban element i značaj današnjeg posjeta i nove faze odnosa.

– Dobivamo najmodernije zrakoplove. Tako štitimo svoj teritorij, svoje kopno i svoje more. Očekujemo da ovaj ugovor potakne i značajniju suradnju između naših vojnih industrija, rekao je Plenković.

Emmanuel Macron je podržao napore Hrvatske da pristupi šengenskom prostoru te dodao da će francusko predsjedništvo na tome raditi od prvog dana predsjedanja.

Za kupnju višenamjenskih borbenih aviona Rafalea rekao je da je to suveren izbor Hrvatske koji ima povijesni značaj.

U Banskim dvorima potpisan je ugovor o kupnji francuskih borbenih zrakoplova Rafalea, a ubrzo nakon toga dva takva zrakoplova preletjela su Zagreb.

Ugovor su potpisali ministri obrane dvije zemlje Mario Banožić Florence Parly u nazočnosti premijera Andreja Plenkovića i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je u srijedu doputovao u prvi službeni bilateralni posjet jednog francuskog predsjednika Hrvatskoj.

– To je ‘game changer’. Imat ćemo na raspolaganju takve avione koje od juga Njemačke pa do Grčke nema, istaknuo je Plenković.

Nakon potpisivanja Deklaracije o strateškom partnerstvu ministri obrane – Mario Banožić i Florence Parly – potpisali su ugovor o nabavi Rafalea, što AFP opisuje najvećim naoružanjem Hrvatske od rata za neovisnost.

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading