Select Page

Potpora teritorijalnoj cjelovitosti BiH, jednakopravnost Hrvata i jačanje dobrosusjedskih odnosa

Potpora teritorijalnoj cjelovitosti BiH, jednakopravnost Hrvata i jačanje dobrosusjedskih odnosa

Nakon obilaska  radova na Pelješkom mostu, predsjednik Vlade se u Dubrovniku sastao sa županom Nikolom Dobroslavićem i gradonačelnikom Matom Frankovićem. Potom se u Dubrovniku sastaje i s Bakirom Izetbegovićem, zamjenikom predsjedatelja Doma naroda BiH, s kojim razgovara o odnosima Hrvatske i BiH i izbornoj reformi u BiH.

“Tema je Bosna i Hercegovina, dogovori između političkih stranaka, institucija, ključnih aktera o reformi izbornog zakonodavstva, pripremama za izbore i snažna poruka podrške BiH kada je riječ o stavu hrvatske Vlade njenoj teritorijalnoj cjelovitosti, suverenosti i jačanju dobro susjedskih odnosa i, prije svega, traženju rješenja u okviru kojih će i Hrvati biti ravnopravan konstitutivni narod u situaciju u kojoj će načelo legitimne zastupljenosti biti reflektirano pri izboru članova Predsjedništva s teritorija Federacije BiH “, rekao je Plenković.

Dodao je da na to ukazujemo godinama. “Da se, na neki način, vrati se na vrijeme prije 2006. godine kada je ta praksa prvi puta dobila svoje utjelovljenje prigodom izbora članova Predsjedništva koja do tada uopće nije bila moguća niti je o njoj bilo tko u vremenu sklapanja Daytonskog sporazuma niti govorio niti slutio”, zaključio je hrvatski premijer.

Nakon sastanka, Plenković rekao je da se razgovaralo o potrebi postizanja političkog dogovora o izbornoj reformi, s ciljem osiguranja ravnopravnosti konstitutivnih naroda i ostalih te uklanjanja blokada u funkcioniranju institucija kao i o pripremi zajedničke sjednice hrvatske Vlade i Vijeća ministara BiH.

“Izrazili smo zadovoljstvo pripremama zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade RH s ciljem realizacije projekata od zajedničkog interesa, poput izgradnje Južne plinske interkonekcije”, izjavio je predsjednik Vlade Plenković.

OGLASI

Loading