Select Page

Potvrda za Schengen veliki uspjeh za Hrvatsku, Slovenija razočarana

Potvrda za Schengen veliki uspjeh za Hrvatsku, Slovenija razočarana

Nakon što je Europska komisija utvrdila da je Hrvatska ispunila sve uvjete za ulazak u schengenski prostor, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je da je to veliki uspjeh te je čestitao svima koji su pridonijeli tom strateški važnom postignuću Hrvatske.

– Veliki uspjeh za Hrvatsku. Ispunili smo tehničke uvjete za Schengen. Posao smo obavili u potpunosti i Europska komisija je to potvrdila. To smo najavili i to smo ostvarili. Čestitam i zahvaljujem svima koji su dali doprinos ovom velikom i strateški važnom postignuću RH i Vlade RH, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Hrvatski eurozastupnici pozdravljaju odluku EK, slovenskoj neprihvatljivo

Hrvatski eurozastupnici Tonino Picula (SDP) i Karlo Ressler (HDZ) pozdravili su zeleno svjetlo Komisije Hrvatskoj za ulazak u šengenski prostor, dok slovenska eurozastupnica Tanja Fajon smatra da je to “neprihvatljiva odluka” Junckerove Komisije na odlasku.

– To je dobra vijest za šengensko područje koje se proteklih šest godina našlo pod udarom različitih okolnosti koje su slabile njegovu svrhu, a to je osigurati slobodno kretanje europskim građanima i potaknuti više europske suradnje i privrženost europskom projektu, rekao je SDP-ov eurozastupnik Tonino Picula u razgovoru s hrvatskim novinarima u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

– Komisija je pokazala na primjeru Hrvatske da je Schengen jedno od najvećih postignuća europskih integracija, smatra Picula.

Ne vjeruje da će se politička odluka o ulasku Hrvatske u šengenski prostor skoro donijeti i podsjeća da Hrvatska mora nastaviti raditi.

– Priznanje EK osobito je važno za Hrvatsku jer je riječ o relativno maloj zemlji s najdužom vanjskom granicom EU-a i nalazi se u zahtjevnom geografskom okruženju. Pritisak na Hrvatsku nije mali, morat će se znati integrirano nositi s time, ali s današnjim zelenim svjetlom pozitivno je evaluiran dosadašnji rad, dodao je Picula.

– Nije za očekivati da će se odluka donijeti za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om, rekao je Picula i dodao da s Hrvatskom u šengenskom prostoru svi dobivaju, pa i Slovenija.

Karlo Ressler je komentirao napise o kršenju ljudskih prava na granici s BiH na što je ranije upozorila i slovenska eurozastupnica Fajon.

– Drago mi je što Europska komisija nije podlegla neargumentiranim i političkim pritiscima koji su dolazili s više strana te da je odluka donesena na objektivnim kriterijima, rekao je HDZ-ov europarlamentarac.

– Predstoji nam politička odluka, ali zahvaljujući naporima vlade posljednje tri godine uspjeli smo modernizirati policiju, osigurati još bolju i kvalitetniju zaštitu vanjske granice, ocijenio je Ressler.

Slovenska eurozastupnica Tanja Fajon je razočarana

Slovenska eurozastupnica Tanja Fajon je razočarana je odlukom Komisije na odlasku.

– Vrlo rado bismo vidjeli ulazak Hrvatske u šengen, ali nakon ispunjavanja svih uvjeta. Čini se da realnost nije takva. Izvještaji nevladinih organizacija otkrivaju nam što se događa na granici s Bosnom i Hercegovinom, rekla je slovenska eurozastupnica Tanja Fajon hrvatskim i slovenskim novinarima.

– Ovo je neprihvatljiva odluka Jean-Claude Junckera, ustvrdila je.

Erjavec uz osmijeh odbio odgovoriti na pitanje

Slovenski ministar obrane Karl Erjavec, poznat po kritiziranju službenog Zagreba tijekom spora oko granice, nije htio komentirati je li Hrvatska spremna za ulazak u šengenski prostor.

Komisija je Hrvatskoj dala zeleno svjetlo, ali konačnu odluku treba donijeti Europsko vijeće. Osim Hrvatske, pozitivnu evaluaciju za ulazak u šengenski prostor imaju još Bugarska i Rumunjska. Zeleno svjetlo dobile su 2011., ali još nisu dio šengenskog prostora jer nema suglasnosti svih zemalja članica.

Hrt.hr

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading