Select Page

Praznik rada u BiH

Praznik rada u BiH

Prvi svibnja – Praznik rada za većinu Bosanaca i Hercegovaca ove godine, kada je na sceni puko preživljavanje, nema nikakvog značaja, piše Večernji list BiH. Tisuće radnika i onih koji, na svoju nesreću to nisu, nemaju povoda slaviti taj praznik te će, umjesto odlaska na roštilj, ostati kod kuće. Sve je manje i besplatnog graha. Može li se 1. svibnja uopće nazivati praznikom, a još manje Praznikom rada?

Da nije riječ o pukoj nostalgiji za “boljim danima”, govore i brojke. Podaci Agencije za rad i zapošljavanje BiH pokazuju kako su u Bosni i Hercegovini 511.922 osobe na evidencijama zavoda i službi za zapošljavanje. Od ukupnog broja osoba koje traže zaposlenje, 268.958 ili 52,54% su žene. Ni većina zaposlenih nema previše razloga za slavlje. Od 718.000 zaposlenih, dramatična je procjena kako oko 200.000 njih radi za minimalnu mjesečnu plaću od oko 370 maraka, a da otprilike isti broj zaposlenih svaki dan ide na posao, ali redovito ne dobiva plaću niti im se uplaćuju doprinosi! Tako i na 1. svibnja oko milijun stanovnika BiH živi na granici siromaštva, a od toga njih više od 600.000 ispod te granice. Tome treba dodati i oko 500.000 umirovljenika u BiH, s tim da više od 60 posto njih ima mjesečnu mirovinu koja jedva prelazi 300 maraka. Bosna i Hercegovina je među najsiromašnijim zemljama u Europi i svijetu. Prema nedavnoj analizi Svjetske banke, BiH je po nacionalnom bruto dohotku među najsiromašnijim državama bez obzira na to što statistika kaže da BDP u posljednje vrijeme vidljivo raste.

Zaposleni u javnom sektoru uživaju u produženom vikendu. Ponedjeljak je za njih neradni dani. Prema odluci Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u Federaciji BiH praznik rada je produžen i na sutrašnji dan, no ne i u našoj ZHŽ. Ministarstvo pravosuđa i uprave Županije Zapadnohercegovačke objavilo je kako je u ovoj županiji neradni dan samo 1. svibnja.

No, pitanje je je li ta praksa- produživanja praznika, ali i spajanja neradnih dana postala luksuz, može li država priuštiti sebi nerad? Svaki neradni dan prazni državnu kasu. N1 donosi koliko će državu koštati Praznik rada. Izračunali su kako nerad državu dnevno dođe 36 milijuna maraka. Prema prijedlogu Ministarstva rada i socijalne politike u ovoj godini u Federaciji BiH će biti 17. Jedan neradni dan financira privatni sektor plaćajući poreze, a privatni sektor sebi ne može priuštiti odmor za praznike. Vremena za odmor nema. Zakon o praznicima na državnoj razini još uvijek ne postoji, što poslodavci nerijetko iskorištavaju. U strahu od otkaza, na rad bez odmora za praznike radnici se ne žale. Poslodavci moraju kontinuiranim radom platiti poreze, da bi za praznike državne institucije odmarale i uživale luksuz od 36 milijuna KM na dan.

vecernji.ba/N1/posusje.net

OGLASI

Loading