Select Page

Pred Vladom su stari problemi, ali nova energija

Pred Vladom su stari problemi, ali nova energija

Premijer ZHŽ-a Zdenko Ćosić je istaknuo kako će inzistirati na izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda i Zakona o dugu i zaduživanju koji utječu na život županije.

Skoro četiri mjeseca nakon parlamentarnih izbora u BiH, ZHŽ je prva od četiri županije s hrvatskom većinom dobila novu Vladu. I u iduće četiri godine Vladu ZHŽ-a vodit će premijer Zdenko Ćosić. Ministar financija i dopredsjednik Vlade ZHŽ-a je Toni Kraljević iz Ljubuškog koji je na ovo mjesto došao s mjesta predsjednika Općinskog vijeća Ljubuški, ministar gospodarstva je Dario Sesar iz Posušja, ministrica pravosuđa i uprave u iduće četiri godine će biti Anita Markić iz Širokog Brijega. Ministarstvo unutarnjih poslova u iduće četiri godine vodit će Zdravko Boras iz Ljubuškog (Otok), ministar prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša je Miroslav Ramljak iz Posušja, a ministrica obrazovanja, znanosti kulture i sporta Ružica Mikulić iz Gruda.

Iz starog saziva ostala dva ministra

Pored Ćosića iz starog saziva u novoj Vladi ZH županije ostala su i dvojica ministara – ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Stjepan Bogut iz Gruda i ministar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Mladen Begić iz Širokog Brijega. Osim zastupnika HDZ-a BiH, novu Vladu su podržala i dvojica zastupnika HSP-a BiH, zastupnik NSRZB-a, zastupnici HRASTA i HSP-a Ante Starčević i neovisni zastupnik Rajko Grbešić. Predsjednik Vlade ZHŽ-a Zdenko Ćosić je ovom prilikom izjavio kako su pred novom Vladom stari problemi, ali nova energija. Među jednim od najvećih problema Ćosić je naveo nepravednu raspodjelu novca od PDV-a s kojom se ova županija bori već godinama. “Naši problemi u prvom redu odnose se na ozakonjen diskriminirajući odnos federalnih vlasti prema županijama. Inicirat ćemo izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda i Zakona o dugu i zaduživanju.I jedan i drugi zakon nas izravno pogađaju i utječu na život u ZHŽ”, kazao je Ćosić. Dodaje kako će u sljedećem razdoblju intenzivirati rad nad upravljanjem državnom imovinom, odnosno nad pokrenutim procesom privatizacije. “Nadam se da ćemo u ovom mandatnom razdoblju uspješno okončati ovo pitanje”, kazao je Ćosić.Ističe i kako se nada da će se urediti pitanje koncesija gdje trenutačno ima mnogo konflikata po pitanju propisa. “Treće vrlo važno pitanje je rad Uprave za inspekcijske poslove.U planu je skoro donijeti rad o inspekcijama koji bi trebao regulirati odnos između županijskih, općinskog i federalnih inspekcija”, kaže Ćosić. On se osvrnuo i na problem branitelja, te podsjetio da je ova županija odnosno ministar branitelja ZHŽ-a Mladen Begić ukazao na nezakonitu reviziju.

vecernji.ba

OGLASI

Loading