Select Page

Predstavljanje predstava, knjiga, izložbe, dodjela nagrade “A. B. Šimić”

Predstavljanje predstava, knjiga, izložbe, dodjela nagrade “A. B. Šimić”

“Sve je spremno za 52. izdanje Šimićevih susreta, najdugovječnije književne manifestacija u BiH. Općina Grude starija je od Šimićevih susreta manje od deset godina, a ova manifestacija ide uz bok Goranova proljeća.

Unatoč činjenice da je pred nama 52. izdanje Šimićevih susreta, valja i dalje upućivati na njihova jedinstvena značenja”, kaže Ljubo Grizelj, načelnik općine Grude i predsjednik Organizacijskog odbora Šimićevih susreta 2015. Grizelj dodaje da počasni i operativni dio Organizacijskog odbora čine značajne osobe znanstvenih, kulturnih i društvenih institucija u BiH i šire, predstavnici Sveučilišta u Mostaru, Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, Matice hrvatske, Vlade Zapadnohercegovačke županije, Katoličke crkve, škola. Naglašava kako su svi rado prihvatili članstvo i u operativnom i počasnom dijela Organizacijskog odbora ove manifestacije. Posebno zahvaljuje Saboru Republike Hrvatske na pokroviteljstvu ovoj manifestaciji.

Velik događaj za Grude

Stjepan Glavaš, dopredsjednik grudskog ogranka Matice hrvatske i član Organizacijskog odbora, koji je sa Šimićevim susretima još od prvih izdanja ističe: “Općina Grude i Šimićevi susreti su gotovo vršnjaci. Zahvaljujući pokretanju Šimićevih susreta počelo se prvi put govoriti o hrvatskim piscima u BiH. Od tada se više čulo o Šimiću, ali i o Grudama. Ovaj kraj tijekom povijest trpio je puno toga, ali tko izgubi svoj jezik i kulturu, tek je onda stvarno propao”. Glavaš dodaje da bi i druge institucije u Grudama trebale pratiti rad grudskog ogranka Matice hrvatske. Posebno je naglasio da je od velike važnosti to što će se u okviru ovogodišnjih Šimićevih susreta u Grudama svečano otvoriti Gradska knjižnica i Hrvatski kulturni dom “Antun Branko Šimić”. Šimićevi susreti 2015. održat će se od 2. do 8. svibnja u Drinovcima, Grudama, Širokom Brijegu i Mostaru, značajnim životnim postajama A. B. Šimića. Manifestacija obuhvaća gotovo sve segmente kulture i umjetnosti, od književnosti, slikarstva, glazbe do kazališta. U Drinovcima, rodnom mjestu braće Šimić, u subotu, 2. svibnja, s početkom u 20 sati bit će predstavljena knjiga “Drinovci su čuđenje u svijetu” autora Petra Majića. Profesor Glavaš kaže da se radi o neobičnom i vrlo uspješnom uratku u kojem se prožimaju lirika, epika, putopisi i legende, a tu su i brojni podaci i slike Drinovaca, zapisi o brojnim uglednim Drinovčanima u domovini i svijetu. Majićevu knjigu predstavit će fra Mate Logara i Dragan Marjanović. U ponedjeljak, 4. svibnja, također u 20 sati, u Grudama će se svečano otvoriti Gradska knjižnica i kulturni dom “Antun Branko Šimić”, a bit će i predstavljena knjiga pjesama A. B. Šimića na francuskom jeziku “Au bord du mond” prevoditeljice Martine Kramer. Već sutradan, u utorak, 5. svibnja, s početkom u 12 sati, u Osnovnoj školi A. B. Šimića u Mostaru bit će priređen program “Nad mojom glavom moja pratilica zvijezda”. U tom programu nastupit će nekoliko članova Društva hrvatskih književnika HB, a u 13 sati bit će upriličen posjet spomenicima A. B. Šimiću u Mostaru. Istog dana navečer s početkom u 19 sati u grudskoj kinodvorani bit će održana predstava “Muke po Iveku” Nine Škrebe, u režiji Želimira Mesarića, a u izvedbi zagrebačkog glumačke družine Histrion.

Bogat program

U srijedu, 6. svibnja, Šimićevi susreti 2015. stižu u Široki Brijeg u kojem se školovao A. B. Šimić. U Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu s početkom u 19 sati bit će otvorena izložba “Josip Juraj Strossmayer: 1815. – 2015. – kistom-dlijetom-perom” vinkovačke galerije Slavko Kopač. Fra Vendelin Karačić objašnjava da se radi o izložbi u povodu 200. obljetnice rođenja Josipa Jurja Strossmayera koji je inspiracija brojnih umjetnika. Ova značajna kulturna manifestacija završit će bogatim programom 8. svibnja. U 10 sati bit će upriličen susret književnika s učenicima osnovnih i srednje škole u Grudama, u 19 sati u drinovačkoj župnoj crkvi bit će održana misa zadušnica za Antuna Branka i Stanislava Šimića, a u 20 sati u školskoj dvorani u Drinovcima na programu je akademija u čast braće Šimić. Predavanje će održati akademik Stjepan Damjanović, predsjednik Matice hrvatske, a onda će biti dodijeljena tradicionalna književna nagrada “A. B. Šimić”, kao i nagrade mladim pjesnicima. Priprema se i nastup pjesnika u programu “Pjesnici su čuđenje u svijetu”, a bit će upriličeno i sjećanje na književnika Krešimira Šegu. Kao i proteklih godina bit će otvorena izložba učeničkih radova, a nastupit će i klapa Bratovština. Kao i dosad, naknadno će i u Vinkovcima, još jednoj značajnoj životnoj postaji A. B. Šimića, biti upriličen program u slavu i čast braće Šimić.

vecernji.ba

OGLASI

Loading