Select Page

PREMIJER HRVATSKE: Nama je posebno važno da BiH ostvari napredak

PREMIJER HRVATSKE: Nama je posebno važno da BiH ostvari napredak

Hrvatska je 1. siječnja prvi put preuzela predsjedavanje Europskom unijom. O predsjedavanju premijer Hrvatske Andrej Plenković održao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o tome kako Hrvatska vidi svoj doprinos razvoju Unije u sljedećem razdoblju.

“Nastojat ćemo u našim konzultacijama prije sastanka na vrhu, da se premosti i deblokira ono što, nažalost, nije odlučeno u listopadu 2019. na Europskom vijeću i pronađen način kako da se otvore pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom. To je naš politički cilj i u konzultacijama s novom Europskom komisijom i s svim drugim članicama”, kazao je Plenković.

Što se tiče zemalja jugoistočne Europe, Plenković ih je podijelio u tri grupe po dvije zemlje, prenosi N1. 

“Crnu Gori i Srbiju koje već pregovaraju, na Albaniju i Sjevernu Makedoniju koje bi trebale početi pregovore i BiH i Kosovo koje su objektivno dalje u ovome trenutku institucionalnog približavanja. Nama je posebno važno, što je i logično, a tu temu dižemo i ranije smo dizali na razini institucija EU, da napredak ostvari i BiH. Hrvatska tu ima poseban interes. Ministar vanjskih poslova Grlić Radman je bio nakon formiranja novoga Vijeća ministara, prvi ministar koji je posjetio Sarajevo i susreo se sa svojom kolegicom”, poručio je Plenković, te dodao:

“S obzirom na dobre odnose koje želimo imati s BiH, i povijesnu i fizičku povezanost dvije zemlje, gospodarske odnose, na činjenicu da su Hrvati konstitutivan narod predstavljaju za nas obvezu da što više učinimo u njihovom putu prema EU, ali to mislimo i na druge članice”.

vecernji.ba

OGLASI

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading