Select Page

Prenj-Čabulja-Čvrsnica zaslužuju biti nacionalni parkovi

Prenj-Čabulja-Čvrsnica zaslužuju biti nacionalni parkovi

Lanac bh. planina Prenj – Čvrsnica – Čabulja odlikuje se izuzetno visokim bogatstvom živog svijeta te vrlo specifičnim oblicima reljefa i davno je trebao biti proglašen nacionalnim parkom – kazao je za Agenciju Fena profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu i ekolog Samir Đug.

To je izjavio na okruglom stolu o temi “Perspektive planiranog nacionalnog parka Prenj – Čvrsnica – Čabulja koji je upriličen u Sarajevu u organizaciji Udruženja za podsticanje uravnoteženog razvoja i kvalitete života Fondeko.

– Budući nacionalni park Prenj – Čvrsnica – Čabulja je vrlo interesantan s aspekta biodiverziteta, jer predstavlja hercegovački endemni centar – naglasio je Đug.

Skrenuo je pažnju na potrebu da se konačno pristupi aktivnostima koji bi doveli do uspješnog formiranja novog zaštićenog područja u BiH. Đug je podsjetio da u BiH postoje samo tri nacionalna parka te da je samo oko tri posto područja zaštićeno.

– Ako želimo pristupiti Evropskoj uniji, BiH ima puno toga da ponudi, što drugi nemaju, a to su visoko vrijedna prirodna područja kao što su Prenj – Čvrsnica – Čabulja – naglasio je.

Kada se govori o proglašenju nekog područja nacionalnim parkom, dodao je profesor, to ne smije “ostati samo na papiru”.

– To ne treba da znači zaustavljanje razvojnih aktivnosti. Mi vidimo očuvanje prirode kao jedan od stubova razvoja BiH i jedan od načina kako se dobit može generisati – objasnio je.

Po njegovom mišljenju, najbolje je gospodariti nad određenim područjem, ali na kontroliran i uravnotežen način koji će lokalnoj zajednici omogućiti prosperitet, očuvanje živog svijeta te stavljanje tog područja na raspolaganje nauci, struci i obrazovanju.

– Proglašenje ovog nacionalnog parka ide vrlo stihijski i nije mi jasno zašto još nisu pokrenute te aktivnosti. Dobar primjer je Nacionalni park Una koji već donosi dobit – zaključio je Đug.

Član Udruženja Fonda Senad Pintul kazao je da je stanje u oblasti prostornog planiranja i odnosa prema najvrednijim prirodnim područjima za svaku osudu.

– Potrebna je inicijativa akademske zajednice da pokrene određene aktivnosti da bismo ukazali vlastima na svim nivoima da je lanac Prenj – Čvrsnica – Čabulja jedno od najvrednijih područja koje BiH ima te da je jedina komparativna prednost naspram razvijene Evrope – kazao je Pintul za Agenciju Fena.

Smatra da se određena područja u BiH mogu odmah uknjižiti u UNESCO-ovu baštinu, dok se bh. građani prema njima odnose “maćehinski i neodgovorno” s ciljem da se zadovolje interesi investitora umjesto države.

– Interesi kapitala legitimno ulaze na široko otvorena vrata institucija koje planiraju, i potpuno se gubi pojam javnog i državnog interesa – kazao je.

Blidinje.net /fokus.ba

OGLASI

Loading