Select Page

Prigodna marka HP Mostar „Sport 2017. – Rukomet“

Prigodna marka HP Mostar „Sport 2017. – Rukomet“

Hrvatska pošta (HP) Mostar izdala je poštansku marku „Sport 2017. – Rukomet“. Jezik sporta svi razumiju, njegov veliki utjecaj prepoznat je kao način prenošenja važnih poruka o razvoju društva. Sport, posebno u životima mladih ljudi, potiče fizički i psihički razvoj te omogućava druženje i sklapanje novih prijateljstava.
Počeci rukometa, prema nekim povjesničarima, vežu se uz straru Grčku i igru nazvanu „Urania“, dok je u starom Rimu poznata slična igra „Harpaston“. Današnji rukomet nastao je od tri različita sporta. Danski učitelj gimnastike Holger Nielsen 1898. u nastavni program uvrstio je igru sličnu današnjem dvoranskom rukometu nazvanu „Haandbold“. Nijemci tvrde da rukomet potječe od njemačkih igara „Köngsbergball“ i „Raffball“ koje su kasnije nazvane „Torball“, a čiji je izumitelj Konrad Korch. U Češkoj se 1892. pojavljuje igra „Hazena“ prema ideji nastavnika gimnastike Antona Krištofa, dok prva pravila objavljuje Vaclav Karas 1905. godine. Prvo Svjetsko rukometno prvenstvo za muškarce održano je 1938., a za žene 1957. Rukomet, samo za muškarce, uključen je u Olimpijske igre u Berlinu 1936., ali je odmah nakon tih igara isključen. Ponovno je vraćen u program Olimpijskih igara u Münchenu 1972. Natjecanja za žene uključena su 1976. na Olimpijskim grama u Montrealu.
Autor marke, koja se u poštanskom prometu nalazi od 18. srpnja 2017., je Vlado Kraljević. Ovo izdanje, kao i starija izdanja poštanskih maraka HP Mostar, mogu se kupiti jednostavno i online putem web shopa www.epostshop.ba

OGLASI

Loading