Select Page

Prisjetimo se doprinosa Posušja Brigadi kralja Tomislava

Prisjetimo se doprinosa Posušja Brigadi kralja Tomislava

Povodom obilježavanja 27. obljetnice utemeljenja Brigade kralja Tomislava, u subotu je održana prigodna svečanost koja je započela svetom misom za sve poginule i umrle pripadnike ove brigade u spomen-bazilici u Tomislavgradu. Nakon misnog slavlja upriličen je svečani mimohod do spomen obilježja na kojem su, među ostalim, vijence položili i predstavnici općine Posušje i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a HB podružnice Posušje. Uslijedila je svečana akademija u kino dvorani Kulturno-informativnoga centra u Tomislavgradu.

Predsjednik HVO-a Tomislavgrad Mijo Tokić je istaknuo da je brigada u ratu odradila izuzetan posao u obrani hrvatskih prostora. „Ratište oko Kupresa je bilo izuzetno značajno. Duga je bila linija koju su pripadnici brigade branili. Mogu reći da je ovo prva i najbolje ustrojena brigada. Po njezinoj snazi uspoređuju je i s gardijskim brigadama“, kazao je Tokić.

U listopadu 1992. zapovjednik brigade postaje Željko Glasnović i on je ovom prilikom kazao da je to bila brigada u punom sastavu . „Tri bojne, posložene postrojbe i slobodno mogu reći da je ova brigada bila bolja od većine gardijskih brigada u hrvatskoj vojsci“, kazao je general Glasnović.

Posušje u Brigadi kralja Tomislava

Prema službenim evidencijama Brigade kralja Tomislava, od 1992. do 1995. godine kroz brigadu je prošlo više od pet tisuća bojovnika, a 117 pripadnika te postrojbe izgubilo je život u borbama. 4. posuška bojna bila sastavni dio Brigade kralja Tomislava od travnja 1992. godine do srpnja 1993. godine. Na ratnom putu pripadnici ove brigade sudjelovali su u bitkama na Kupresu gdje je posuška bojna imala dosta ranjenih. Nažalost, poginulo je i deset branitelja iz Posušja, a još četvorica se vode kao nestali.

Ratni zapovjednik druge satnije u 4. posuškoj bojnoj bio je Mladen Begić, današnji ministar branitelja u Vladi ŽZH. „4. posuška bojna brojala je oko 700 ljudi, od kojih je na crti bojišnice bilo oko 250 do 300 stalno angažiranih. Znači radili smo u dvije smjene s najmanje snagom od jedne satnije od 100 do 110 ljudi u pričuvi negdje na području općine Tomislavgrad. 4. posuška bojna realizirala je sve svoje zadaće. Ni jedna zadaća nije ostala neodrađena. U logističkom smislu posuška bojna se oslanjala većinom na općinu Tomislavgrad. Kao svjedok tog vremena i Domovinskog rata moram istaknuti da je ratni zapovjednik 4. posuške bojne bio Ante Kovač. Moram istaknuti i da sam ponosan na ta vremena naše bojne, odrađene zadatke, domoljublje koje su bojovnici pokazali, poslušnost, poštivanje hijerarhije i odanost svojim zapovjednicima“, kazao je Begić.

Početkom 1993. godine donesena je odluka da se 4. posuška bojna pripoji Brigadi kralja Tomislava. Oko godinu dana Posušje, Tomislavgrad i Kupres činili su jednu brigadu i imali zajednička djelovanja. „Kasnije je po političkoj odluci Posušje moralo osnovati svoju brigadu i izdvojiti se iz Brigade kralja Tomislava. No na onaj period kada smo bili u sastavu brigade kralja Tomislava moram još jednom kazati da sam doista ponosan“, zaključio je Begić.

radioposusje.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading