Select Page

PROCESUIRATI ĆE SE SVAKI NELEGALNI OBLIK SJEČE ŠUME

PROCESUIRATI ĆE SE SVAKI NELEGALNI OBLIK SJEČE ŠUME

Zbog sve učestalije nelegalne sječe šuma Ministar gospodarstva u Vladi Županije Zapadnohercegovačke, Dario Sesar održao je sastanak s predstavnicima Uprave za šume i načelnikom Policijske upravePosušje, Ivicom Pavkovićem. Sukladno zaključcima sastanka sudionici su izdali sljedeće priopćenje:

„Policijska uprava Posušje pokrenuti će akciju DRVO u sklopu koje će pojačano raditi na otkrivanju i procesuiranju počinitelja kaznenog djela iz članka 316. kaznenog zakon Federacije Bosne i Hercegovine, te u suradnji s Upravom za šume oduzimati drvo i nedrvne šumske proizvode za koje ne postoji valjana dokumentacija sukladno Zakonu o šumama Županije Zapadnohercegovačke. Sva pravna i fizička lica koja se zateknu u posjedu drveta, a za koje ne posjeduju valjanu dokumentaciju biti će procesuirana sukladno spomenutim Zakonima.

Zakon o šumama Županije Zapadnohercegovačke jasno definira način upravljana državnim i privatnim šumama, kao i sječu šume. Stabla u šumi mogu se sjeći tek poslije izvršene doznake. Ukoliko se utvrdi opravdan razlog za sumnju da je planirana ili započeta sječa u suprotnosti s Zakonom o šumama, šumarski inspektor dužan je zabraniti izvođenje radova. Doznaka i sječa stabala može se odobriti vlasniku šume koji kao dokaz vlasništva podnese zemljišnoknjižni izvadak ili drugi važeći dokument.Zabranjeno je drvo, dijelove stabala i posječene grane u šumi i izvan šume stavljati u promet dok se ne označi šumskim čekićem (žigom), tzv. „čekićanje“ i dok se ne izda otpremni iskaz. Drvo koje se zatekne u prometu (na skladištu, lageru, kamionu ili drugom prijevoznom sredstvu) suprotno propisima biti će oduzeto, a počinitelj procesuiran sukladno zakonskim propisima.

U nadi da ćemo svi poštivati Zakonske odredbe, te zajedno čuvati okoliš, naša prirodna bogatstva i šumske ljepote, još jednom, apeliramo na racionalno upravljanje šumama, kao i drvnim i nedrvnim šumskim proizvodima.“

OGLASI

Loading