Select Page

PROGRAM SUFINANCIRANJA: Kreće novi krug poticaja zapošljavanja u FBiH

PROGRAM SUFINANCIRANJA: Kreće novi krug poticaja zapošljavanja u FBiH

Sljedeći tjedan na internet stranici Federalnog zavoda za zapošljavanje bit će objavljeni javni pozivi za sudjelovanje u Programu sufinanciranja zapošljavanja 2017 (Prvo radno iskustvo, Vaučer za posao, Javni radovi i Periodično zapošljavanje), Programu sufinanciranja samozapošljavanja Start up 2017 i Programu pripreme za rad 2017 – obukom do zaposlenja, izvještava Indikator.ba.

Za realizaciju Programa sufinanciranja zapošljavanja predviđena su sredstva u iznosu od 18 milijuna KM i zapošljavanje najmanje 6.000 osoba, za Program sufinanciranja samozapošljavanja START UP 2017 tri milijuna KM i poticanje najmanje 800 osoba s evidencije nezaposlenih, a za Program pripreme za rad 2017 – Obukom do zaposlenja osiguran je miliju KM kojim se planira osigurati priprema za rad kroz obuku i osposobljavanje za 600 osoba, od kojih će se zaposliti najmanje 420 osoba.

Program sufinanciranja zapošljavanja 2017 ima za cilj obuhvatiti nezaposlene osobe s posebnom socijalnom i rodnom osjetljivošću, uključujući i dugotrajno nezposlene osobe, osobe s niskim vještinama i dr.

Programom sufinanciranja zapošljavanja namjerava se nezaposlenim osobama olakšati integracija na tržištu rada i spriječiti dugotrajna nezaposlenost, a poslodavcima osigurati radna snaga u skladu s njihovim potrebama.

U sklopu javnih radova žele se zaposliti osobe, bez obzira na radno iskustvo, dob i stupanj obrazovanja uz zasnivanje radnog odnosa na razdoblje do tri mjeseca.

Programom je predviđeno sufinanciranje dijela troškova obveznih doprinosa i/ili dijela neto plaće, u oisnosti od pojedinačne mjere.

Analiza poticaja zapošljvanja po Vladinoj Uredbi za zapošljavanje iz prethodne godine pokazale su da su učinci mjera polovični, cjelokupan iznos raspoloživog novca nije potrošen, pa će značajan dio od sredstava koja je Vlada FBiH predvidjela proračunom za 2017. godinu biti potrošeno na ugovore potpisane u prošloj godini.

Dinamika zapošljavanja prošle godine po osnovu Uredbe nije išla željenim tijekom. Javni poziv je više puta obnavljan, a prvi ugovori o zapošljavanju potpisani su tek krajem godine.

Uredba o zapošljavanju dio je Reformske agende u oblasti tržišta rada, a poticajima su izuzeti trgovina, ugostiteljstvo, priređivači igara na sreću i javna uprava.

vecernji.ba

OGLASI

Loading