Select Page

Proizvođačima s Blidinja za razvoj biznisa vrijedna oprema

Proizvođačima s Blidinja za razvoj biznisa vrijedna oprema

U okviru projekta “NaturBosniaHerzegovina: zaštićena područja i održivi razvoj”, koji financiraju i provode Talijanska agencija za razvojnu suradnju (AICS) i Udruga za poduzetništvo i posao LiNK, dvadeset malih proizvođača s područja Parka prirode Blidinje i Nacionalnog parka Sutjeska prošlo je kroz program izgradnje poduzetničkih vještina “Pokreni i unaprijedi svoj posao”, dobilo grant potporu ukupne vrijednosti od 30.000 eura za nabavu opreme te mentoring u cilju razvoja biznisa, prenosi posusje.info.

Trideset tisuća eura

– Projektom smo udružili male proizvođače s područja Nacionalnog parka Sutjeska i Parka prirode Blidinje te omogućili da rade i urade za sebe ono što najbolje znaju – poručila je Alisa Gekić, izvršna direktorica Udruge LiNK.

Cilj projekta “NaturBosniaHerzegovina” bio je ojačati upravljanje zaštićenim područjima u BiH u skladu sa standardima EU-a, s fokusom na zaštitu bioraznolikosti i promociju njihovih turističkih potencijala, doprinoseći održivom razvoju zemlje.

– Tragala sam dugo razmišljajući što učiniti, ali, evo, bez dvojbe kažem sebi – stvarno se isplatilo – poručila je Daliborka Grčić iz gospodarstva Grčić u Gacku.

Projekt provode Talijanska organizacija CISP (Comitato Internazionale per lo Sviluppo dei Popoli), Nacionalni park Parco Nazionale d’Abbruzzo Lazio e Molise, Agencija Agenda 21, Centar za bio naturalistička istraživanja (Ce.S.Bi.N), Sveučilište Perugia (l’Università degli studi di Perugia), Institut za zaštitu i istraživanje (l’Istituto Superiore per la Protezione e la Ricerca Ambientale – ISPRA), Udruga “Visit Blidinje”, Udruga Slow Food Trebinje – Hercegovina te Udruga za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Kroz realizaciju projekta ostvareni su značajni rezultati na jačanju upravljanja zaštićenim područjima u BiH u skladu sa standardima EU-a, s fokusom na zaštiti bioraznolikosti i promociji njihovih turističkih potencijala, doprinoseći održivom razvoju zemlje.

Standardi EU-a

U sklopu projekta radilo se na jačanju poduzetničkih kompetencija unutar zaštićenih područja Park prirode Blidinje i Nacionalni park Sutjeska kroz realizaciju treninga “Pokreni svoj posao” po metodologiji Međunarodne organizacije rada te dodjelu mini grantova vrijednosti do 5800 KM za jačanje malih lokalnih biznisa u sektorima poljoprivrede, ugostiteljstva, smještaja, turističkih usluga u cilju poboljšanja i diverzifikacije turističke ponude u dva zaštićena područja.

VL

OGLASI

Loading