Select Page

Prva sjednica novog Kriznog stožera, nabavlja se 170 000 testova za otkrivanje koronavirusa

Prva sjednica novog Kriznog stožera, nabavlja se 170 000 testova za otkrivanje koronavirusa

Federalni stožer civilne zaštite (FŠCZ), kojeg je na današnjoj 162. hitnoj sjednici imenovala Vlada Federacije BiH, održao je večeras u Sarajevu 7. izvanrednu sjednicu na kojoj je uz prethodnu suglasnost Vlade FBiH, donijeta Odluka o nabavci materijala i opreme u uvjetima pogoršane epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) u vrijednosti od 7.128.012,00 KM.

Radi se o nabavci zaštitnih maski, dezinfekcijskog sredstva, zaštitnih rukavica, zaštitnih odijela, zaštitnih naočala i 170 tisuća testova za detekciju nCov-2019 all in one test/kit/RNA (testovi na koronavirus), priopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite. Prijedlog za poduzimanje hitnih mjera na reduciranju broja graničnih prijelaza na kojima je osigurana dvadesetčetverosatna sanitarna kontrola federalnih inspektora, upućen je prema Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Na današnjoj sjednici FŠCZ donijeta je naredba u kojoj se iz naredbe od 21. ožujka, od zabrane kretanja građana na području Federacije BiH u periodu od 18.00. do 5.00 sati, izuzimaju i vozači teretnih vozila u domaćem i međunarodnom transportu.

Izuzetak iz ove naredbe odnosi se na domaće i strane državljane, vozače teretnih vozila koji su dužni posjedovati Potvrdu o angažovanju vozača, sa navedenim datumom i vremenom početka angažovanja, kojom dokazuje poštovanje mjere izolacije.

U priopćenju se podsjeća da je Stožer u prethodnom sastavu brojao 21 člana i kao takav nije se pokazao učinkovit kada je bilo potrebno donošenje hitnih odluka koje će zaštiti stanovništo i osigurati svu potrebnu medicinsku opremu. Zbog toga je Vlada FBiH smanjila broj članova Stožera na devet, računajući da članovi Stožera moraju biti iz institucija koje su u ovom trenutku najrelevantnije za donošenje ovih odluka. Članovi novog FŠCZ upoznati su sa Rješenjem o postavljenju zapovjednika, načelnika i članova Stožera kojeg je danas na hitnoj sjednici donijela Vlada FBiH.

Novi (stari) zapovjednik FŠCZ je Jelka Milićević, inače zamjenik premijera/predsjednika Vlade FBiH i federalni ministar financija. Za načelnika FŠCZ postavljen je dosadašnji načelnik Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Za članove FŠCZ postavljeni su: Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, Ensad Korman, zamjenik direktora Federalne uprave policije, Davor Pehar, direktor Zavoda za javno zdravstvo, Tončo Bavrka, direktor Federalne direkcije robnih rezervi, Namik Hodžić, tajnik Crvenog križa/krsta F BiH, Sanita Alagić i Mustafa Kadribegović, pomoćnici direktora FUCZ.

Bljesak.info

OGLASI

Loading