Select Page

PRVI KORACI NOVE VLASTI: U FBiH će se poništiti nelegitimne revizije branitelja, odluke, imenovanja, natječaji

PRVI KORACI NOVE VLASTI: U FBiH će se poništiti nelegitimne revizije branitelja, odluke, imenovanja, natječaji

Pred novom Vladom FBiH nakon konstituiranja vlasti naći će se niz prioriteta. Kako doznaje Večernji list na sastanku izaslanstava HDZ-a BiH i SDA u Sarajevu pa nakon toga i u Mostaru, otvorena je i tema rada buduće Vlade FBiH.

Dinamika i koraci

Kako su stranke dogovorile da na partnerskoj osnovi funkcioniraju u vlasti u sljedeće četiri godine doznaje Večernji list da se u razgovorima dotaknulo i prvih koraka. Buduća Vlada imat će zadatak već na samom početku sagledati stanje, podvući crtu pod sve nepravilnosti koje su u protekle četiri godine radile pojedine stranke ‘platforme’ i dio još uvijek aktualne Vlade. Plan je da se ponište sva nezakonita imenovanja, svi natječaji koji su raspisani u prethodnom razdoblju, posebice u tehničkom mandatu, te revidiraju nezakonite i nelegitimne odluke SDP-ovog ministra Zukana Heleza vezane uz reviziju branitelja. Obje stranke, kako doznaje Večernji list, o ovom pitanju imaju veliki stupanj usuglašenosti, te su za to da se za sve one stvari u kojima je bilo kršenja procedure, nepoštovanja nacionalnog balansa, imenovanja bez kriterija, smjenjivanja, raspisivanja natječaja i postavljanja kadrova koji su pripadnici određenih političkih stranaka, ali i mnogih spornih odluka, izvrši poništenje. Kojom dinamikom će ići navedeni procesi, ovisit će o uspostavi vlasti. SDP je svjestan činjenice da tehnički mandat može potrajati pa se situacija dodatno iskorištava. Naime, prema analizama posljednjih sjednica, samo u protekla dva i pol mjeseca izvršeno je skoro 100 novih imenovanja. SDA će vjerojatno dio svojih kadrova i ostaviti na dužnostima, ovisno o rezultatima rada i odlukama stranke kada se sagleda cjelokupna situacija nakon preuzimanja vlasti. Potvrđuju se predviđanja kako će se vrijeme do postavljanja nove vlasti iskoristiti za brojne kadrovske promjene. Prema procjenama analitičara i nevladinih organizacija, nelegalna federalna Vlada je u svome mandatu donijela više od 1000 kadrovskih odluka. Druge odluke federalne Vlade odnose se na raspisivanje natječaja. Naime, tijekom predizborne kampanje te tijekom listopada dok su se čekali rezultati izbora pa i proteklih dana, Vlada raspisuje natječaje i gura kadrove na pozicije svjesni da SDP samo tako može pokušati produžiti svoj utjecaj s obzirom da su među najvećim gubitnicima izbora.

Izborni legitimitet

– Vlada FBiH s Nerminom Nikšićem (SDP) na čelu je u tehničkom mandatu i nema pravo na imenovanja koja više nemaju nikakav izborni legitimitet, rekao je nedavno predsjednik SBB-a BiH Fahrudin Radončić.

– Nedopustivo je da netko izvrće istinu o proteklom ratu. Što se tiče hrvatskih branitelja, slali smo im vrlo jasne poruke: poništit ćemo sve revizije koje su rađene u posljednje četiri godine. Ako je netko nešto zloupotrijebio, za to ima sankcija, ali raditi reviziju samo zbog toga što ste predstavnik jedne politike ili naroda, to je nedopustivo. A toga je bilo i previše. Tako da je vrlo jasna poruka – poništiti sve revizije. Uostalom, to je ustavna obveza jer je Ustavni sud FBiH donosio nekoliko odluka o nelegalnosti procesa revizije koje provodi aktualni ministar u Vladi FBiH, kazao je nedavno Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH.

Prema podacima, tisuće hrvatskih branitelja je ostalo bez prava zbog nelegalne revizije koju je provodio SDP-ov ministar Zukan Helez. Koordinacija hrvatskih udruga branitelja upozoravala je kako se revizija vrši na štetu Hrvata. Prema procjenama, nakon završetka konstituiranja županijskih skupština krajem studenoga, ide se na formiranje vlasti u Federaciji. Tako bi FBiH mogla dobiti novu Vladu do kraja godine.

vecernji.ba

OGLASI

Uljepšaj Božić drugima!

Frama Posušje i ove godine organizira humanitarnu akciju „Uljepšaj Božić drugima“ za potrebite u...

Loading