Select Page

PRVI KORAK K DOSTAVLJANJU ODGOVORA: BiH prevela pitanja iz upitnika EK

PRVI KORAK K DOSTAVLJANJU ODGOVORA: BiH prevela pitanja iz upitnika EK

Bosna i Hercegovina za nešto više od 15 dana prevela je pitanja koja su sadržana u upitniku Europske komisije, a koji je našoj zemlji 9. prosinca ove godine uručio povjerenik za proširenje Europske unije Johannes Hahn. Direkcija za europske integracije BiH prevođenje upitnika započela je sredinom prosinca, a dokument, odnosno informacije koje Europska komisija traži od Vijeća ministara BiH u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu naše zemlje za članstvo u EU, preveden je na 413 stranica.

Prevedena su ukupno 3242 pitanja, koliko je sadržano u upitniku EK, a dio po dio upitnika je prevođen na seminarima koje je organizirala Direkcija za europske integracije BiH s nadležnim institucijama, i to prema određenim poglavljima. Nakon prevođenja i redakture prijevoda pitanja slijedi odgovaranje, a nakon toga prevođenje i redaktura prijevoda odgovora i aneksa te na kraju dostavljanje odgovora EK. Institucijama su već podijeljena pitanja u skladu s njihovim ustavnim nadležnostima kako bi pravodobno mogle pripremiti odgovore. Ranije je direktor Direkcije za europske integracije BiH Edin Dilberović izjavio kako sve mora funkcionirati u skladu s Mehanizmom koordinacije.

Objasnio je da radne skupine za sada nemaju mnogo posla dok se ne završi prvi dio, odnosno dok različite institucije u BiH, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, ne odgovore na pitanja koja je BiH dobila. Nedavno je Direkcija za europske integracije organizirala radionicu za organizaciju civilnog društva na kojoj je predstavljen upitnik. Cilj je bio predstaviti načine na koje civilno društvo može sudjelovati u procesu odgovaranja na upitnik. Upitnik EK sadrži detaljnu listu pitanja koja svojom strukturom prati strukturu kriterija za članstvo u EU, a cilj je da se kroz odgovore napravi sveobuhvatan uvid u politički, pravni, društveni, ekonomski i administrativni sustav države koja je podnijela zahtjev za članstvo. Upitnik koji je BiH uručen 9. prosinca predstavlja službeni dokument kojim EU procjenjuje spremnost BiH da započne proces pristupanja, odnosno stječe uvid u stupanj ostvarenih reformi i usklađenosti domaćeg s europskim zakonodavstvom po svim poglavljima acquisa. Dostavljanju upitnika EK prethodilo je podnošenje zahtjeva za članstvo BiH u EU u veljači 2016. godine.

vecernji.ba

OGLASI

Loading