Select Page

prvi toplinski val, temperature do 40 °C, do mora na dan uz putovnicu RH

prvi toplinski val, temperature do 40 °C, do mora na dan uz putovnicu RH

Prvi dan ljeta ove godine obilježit će i prvi toplinski val. Naime, Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narančasto upozorenje zbog visokih dnevnih temperatura zraka i vrlo visokih UV vrijednosti koje se očekuje od danas. Upozorenje se odnosi na razdoblje od 21. do 25. lipnja od 12 do 17 sati. Temperatura zraka u tom razdoblju kretat će se između 34 i 40 °C, piše Večernji.ba. 

Opasnost za zdravlje

Rijetko tko mogao je i pomisliti kako će nakon ugodne prve polovine lipnja uslijediti druga koja će za mnoge biti teška i nepodnošljiva, a kako stvari stoje, vrućina će nas pratiti i do kraja mjeseca. Ljeto se već poprilično razmahalo, a trenutačne prognoze upućuju na sve izraženiji utjecaj vrelih zračnih masa sa sjevera Afrike prema BiH. – Prvi toplinski val ovoga ljeta je započeo i odmah u samom njegovu startu temperature idu i do 40 °C u dijelovima Hercegovine te u Posavini. Bit će prilično dugotrajan, dosta izražen, a što potvrđuje i narančasti meteoalarm koji su izdali entitetski hidrometeorološki zavodi, a koji može nepovoljno utjecati na zdravlje stanovništva – ističe meteorolog Nedim Sladić. Zdravstveni djelatnici već nas upozoravaju da smanjimo fizičke aktivnosti u najtoplijem dijelu dana te unosimo što više tekućine kako bismo ostali hidrirani, kao i laganiju kuhanu hranu. UV indeks u uvjetima vedrine vrlo je visok, pa najosjetljiviji mogu dobiti opekline za manje od 15 minuta. – Ne zaboravimo da se nalazimo pred solsticijem, pa je i kutna visina sunca najveća ovih dana, a noći su najkraće. Brojni temperaturni rekordi za lipanj su ugroženi, osobito od sredine tjedna (23./24. 6.), kada se očekuju i najviše temperature. Rizik od požara za sada je nizak, ali sljedećih dana i on se povećava, osobito u Hercegovini. Nakon dinamičnoga vikenda, bit će ovo još dinamičniji tjedan obilježen vrućinom i tropskim noćima, za nadati je se i bez onih hercegovačkih vatrenih iznenađenja, a u ponedjeljak rijetko u središnjim i istočnim područjima zbog malo više vlage prisutne na visini moguć je poneki lokalni pljusak, pa će tada biti i sparno – ističe Sladić. Zbog visokih temperatura mnogi će potražiti osvježenje na nekom od kupališta. Građani BiH prinuđeni su i ovoga ljeta morske plaže zamijeniti gradskim bazenima i obližnjim kupalištima na rijekama i jezerima zbog ograničenja koje je prouzročila pandemija koronavirusa. Neum je prošle godine bio jedini izbor za većinu bh. građana, a sudeći po otvaranju sezone, tako će biti i ove godine. Svega dva dana od službenog otvaranja turističke sezone Neum je u subotu osvanuo krcat turistima. Na plažama se tražilo mjesto više, a gosti iz svih bh. gradova, ali i susjedne Srbije s teškom mukom pronalazili su mjesto za parkiranje. Prve turističke brojke su obećavajuće, popunjenost kapaciteta u hotelskom smještaju veća je od 50%. Pojedini hoteli popunjeni su 100%.

Izmijenjeni uvjeti

Građani BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo u nešto su povoljnijem položaju. Naime, osvježiti se mogu na hrvatskoj oboli bar na jedan dan bez testa i dokaza o preboljenom COVID-u. Stožer civilne zaštite RH donio je odluku o privremenoj zabrani i ograničavanju prelaska preko graničnih prijelaza RH koja će se primjenjivati do 30. lipnja. Izmjena u odnosu na prijašnju odluku je ta da državljani država članica EU-a, kao i članovi njihove obitelji koji putuju u RH iz “trećih zemalja”, odnosno onih koje nisu članice EU/EGP, mogu ući u Hrvatsku na 12 sati bez predočenja PCR ili antigenskog testa, kao i bez dokaza o cijepljenju. – Osobe koje putuju zbog osobnih ili obiteljskih, poslovnih razloga ili imaju drugi gospodarski interes, a ne zadržavaju se u RH ili izvan nje dulje od 12 sati, mogu bez testa ući u RH – stoji na službenoj internet-stranici MUP-a RH. To, između ostalog, znači da bh. građani koji posjeduju hrvatsko državljanstvo mogu u Hrvatsku ući na 12 sati pod navedenim uvjetima. Za sve ostale građane “trećih zemalja”, među kojima su i bh. građani, vrijede pravila da za ulazak moraju imati potvrdu o cijepljenju, negativan PCR ili antigenski test ili potvrdu o preboljenom COVID-u.

VL

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading