Select Page

Prvog dana izbora za Sabor RH u BiH izašlo skoro 8.900 birača

Prvog dana izbora za Sabor RH u BiH izašlo skoro 8.900 birača
U subotu je krenuo izborni proces u XI. izbornoj jedinici koja obuhvaća BiH i Hrvatske državljane u inozemstvu za izbor zastupnika u Hrvatskom saboru.

Birališta u BiH su otvorena u 7 sati, da bi se privremeno zatvorila u 19, jer se izbori nastavljaju u nedjelju u 7 sati kada se otvaraju birališta i u Hrvatskoj.

U subotu je otvoreno svih 45 biračkih mjesta u Bosni i Hercegovini, od čega je najveći broj njih u Mostaru, 20.

Portal Jabuka.tv kontaktirao je Državno izborno povjerenstvo RH koje nam je dostavilo podatke o ukupnoj izlaznosti u BiH prvoga dana.

Prema našim službenim podacima, ukupan odaziv birača za XI. izbornu jedinicu u BiH danas je bio 8.885 birača, od čega je u Mostaru izašlo njih 5.520 birača, a u Livnu 888 birača. U Vitezu je izašlo 1.367 birača, u Sarajevu 584, u Tuzli 436 i u Banjoj Luci 60 birača, priopćili su iz DIP-a za portal Jabuka.tv.

Iako se u pojedinim hrvatskim medijima pojavila informacija kako su od jutarnjih sati pristune veće gužve na biralištima, posebno u Mostaru, ta informacija nije točna, jer većih redova u središtu Hercegovine danas nije bilo.

Kako javljaju čitatelji portala Jabuka.tv, glasovanje protječe bez većih problema, nema većih gužvi niti zadržavanja.

Ukupno je za 11. izbornu jedinicu u BiH i inozemstvu prijavljeno gotovo 185 tisuća aktivnih birača. Najviše ih je u Mostaru (50.786), zatim u Beogradu (16.615), Subotici (14.621), Tuzli (12.036) itd.  Glasuju svi hrvatski državljani koji imaju prebivalište izvan Hrvatske  i aktivno su se registrirali. Ipak, registracija je još uvijek moguća i na sam dan izbora uz dokaz o posjedovanju hrvatskog državljanstva.

Jabukas. Tv

OGLASI

Loading