Select Page

Rastovačko silo prepuno gange i guslarske melodije

Rastovačko silo prepuno gange i guslarske melodije

Na pravom starinskom posuškom i hercegovačkom silu u Rastovači bilo je svega što predstavlja bogatu kulturnu baštinu posuškog i hercegovačkog kraja.

Rastovača je dobila ime,kako tvrde, po hercegovačkim hrastovima podno Radovnja pa sve dio Ilijina brda. Tu se pjeva, kako kažu piva lipa posuška i “ercegopvačka ganga i čuva bogata prošlost od zaborava. Na ugodnoj večeri zapjevale su izvorbu gangu poznate gangašice Terka, Matija i Kata. Na guslama je zagudio vjerni čuvar prošosti naših krajeva Blago Kovač pjevajući poznatu guslarsku melodiju o Divi Grabovčevoj.

Ravnatelj Gradske knjižnice Fra Petar Bakula Ljubo Kovač naglasio je kako se priprema u sklopu ovogodišnjeg Posuškog lita i lijepa starinska priča na Grginu guvnu i posjet povijesnom brdu Nečajno. Gangašice su zapjevale – Rastovačo, ruševino stara, u tebi je život za bećara i Gango moja gangale te ne bi da se nismo rodile u tebi i mnoge druge. Prićalo se o čuvanju baštine od Vira do Rakitna u cijelom posuškom kraju pa i narodnoj nošnji a mlada čuvarica prošlosti iz Broćanca proglašena je Hrvaticom (na slici) s najljepšom narodnom nošnjom.

Posušje.net(pc)

OGLASI

Loading