Select Page

RAZLIČITE CIJENE: Isto gorivo od jedne do druge crpke i do 20 feninga skuplje

RAZLIČITE CIJENE: Isto gorivo od jedne do druge crpke i do 20 feninga skuplje

Cijena nafte nezaustavljivo pada. Prema izvješću investicijske banke Morgan Stanley, koja je objavila prognoze kretanja cijena za 2015., one i dalje padaju. I u BiH je osjetan pad cijena. U Hercegovini smo jučer na jednoj crpki zabilježili cijenu od 2,11 KM za dizel, što odavno ne pamte bh. vozači.

Financijsko iscrpljivanje

– Ljetos sam plaćao 2,46 KM za dizel i sada su to lijepe uštede s obzirom da mnogo putujem – govori vozač koji je stao na crpku uliti gorivo za 2,11 KM. Ističe kako stalno prati kretanja cijena i očekuje nova pojeftinjenja.

Unatoč tome, nisu svugdje cijene snižene. Na pojedinim crpkama dizel i dalje drži cijenu od 2,21 do čak 2,31 KM, dok je benzin u pravilu 15-ak feninga skuplji. – Ovdje je vidljivo koliko je potrebna konkurencija i koliko je dobro što postoje i naftaši svjesni socijalne slike jer da nema takvih, ne možemo biti sigurni da se i ovdje ne bi svjesno radilo financijsko iscrpljivanje građana. I nedavno se nekoliko crpki izvlačilo na to kako ne mogu biti jeftini jer je njihovo gorivo kvalitetno, a time i skuplje. To su neargumentirane priče u trenucima kada cijena nafte rapidno pada na svjetskom tržištu – govori nam direktor jednog hercegovačkog poduzeća koji radi u BiH i inozemstvu. U Federalnom ministarstvu trgovine, u Odsjeku za cijene, nisu željeli komentirati razlike u cijenama s obrazloženjem kako ih crpke definiraju po slobodnom izboru.

Određivanje cijena

– Voditelji crpki odlučuju po kojoj će cijeni prodavati gorivo. Pošalju nam obrazac koji evidentiramo i vratimo natrag. Zahtjevi nam dolaze za iduća tri dana i sada će doći do daljnjeg pojeftinjenja za oko pet feninga – kažu u Odsjeku za cijene ističući da se na području Federacije nalazi 650 crpki te one po posjećenosti, prometu, veličini i sl. definiraju svoje cijene. U izvješću Morgan Stanleyja, koje smo na početku spomenuli, prognoza cijene nafte tipa Brent za 2015. smanjena je na 70 dolara s prethodnih 98 dolara za barel, dok je za 2016. očekivana cijena smanjena sa 102 dolara na 88 dolara za barel. U najpesimističnijem scenariju u drugom kvartalu 2015. nafta bi mogla pasti na samo 43 dolara za barel. Goldman Sachs kao razlog za snižavanje cijena navodi utjecaj snažne proizvodnje nafte iz uljnih škriljaca u SAD-u te nesposobnost Organizacije zemalja izvoznica nafte da djeluju kako bi smanjile globalne zalihe.

vecernji.ba

OGLASI

Loading