Select Page

Respiratori koje je nabavila “Srebrena malina” nisu za korištenje na intenzivnoj njezi

Respiratori koje je nabavila “Srebrena malina” nisu za korištenje na intenzivnoj njezi
Tužiteljstvo BiH danas je priopćilo da je u nalazu vještaka utvrđeno da nabavljeni respiratori ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne terapije, među koje spadaju pacijenti oboljeli od COVID-19.

Svi respiratori u predmetu su locirani, evidentirani i izvršeno je stručno vještačenje.

Dakle, nije preporučeno korištenje ovih respiratora u jedinicama intenzivne terapije, priopćeno je iz državnog tužiteljstva.

Tim tužitelja Tužiteljstva BiH, od početka rada na predmetu, 4. svibnja ove godine, kada je tužiteljstvo preuzelo predmet, poduzeo je cijeli niz potrebnih radnji, na utvrđivanju svih okolnosti ove nabavke i intenzivan rad se svakodnevno nastavlja.

Putem instituta Međunarodne pravne pomoći, pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o predmetnoj nabavci, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije i tužiteljski tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu s policijskim i sigurnosnim agencijama, s kojima radi na predmetu.

Ovaj podatak dao je konačno odgovor na pitanje koje iz FUCZ-a i “Srebrena maline” danima nisu željeli odgovoriti – za koju razinu upotrebe služe kineski respiratori koji su plaćeni 10,5 milijuna KM. Od početka se spekuliralo da su ovi respiratori namijenjeni za upotrebu u ambulantnim kolima, a ne na intenzivnoj njezi u kliničkim centrima i bolnicama.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading