Select Page

Sadnja soje sve popularija u Hercegovini

Sadnja soje sve popularija u Hercegovini

Sve više poljoprivrednika u Hercegovini odlučuje se saditi soju. Na području Hercegbosanske županije u 2020. godini prinos soje iznosio je čak 391 tonu, dok je u Hercegovačko-neretvanskoj županiji prinos bio 12 tona. Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku u HNŽ-u je posađeno soje na 7, a u HBŽ-u na 290 hektara. U 2020. godini prema podacima Agencije za statistiku ukupno je u BiH proizvedeno 37.202 tona soje. Ukupne površine pod sojom u 2018. godini na nivou BiH su oko 8515 hektara, što predstavlja povećanje u odnosu na 2017. godinu za približno 1000 hektara.

Široka namjena

Soja postaje sve privlačnija poljoprivrednicima zbog sigurnog otkupa, te zbog široke namjene u prehrambenoj industriji. Klije pri minimalnoj temperaturi od 6 – 7 °C, a cvate kada je temperatura 17 – 18 °C. Najoptimalnije temperature za njezin rast i razvoj su između 20 i 25 °C, a preporučuje se saditi je kad se temperatura tla dosegne između 8 i 10 stupnjeva. Uspijeva u područjima u kojima se uzgaja i kukuruz.

Zarada preko 3 milijuna

Soja je jedina biljna namirnica koja sadrži sve esencijalne aminokiseline, bez kojih ljudski organizam ne može funkcionirati. Njezini proteini zadovoljavaju ljudske potrebe za proteinima jednako kao i proteini iz hrane životinjskog podrijetla, ali bez zasićenih masnoća i kolesterola. Na sjeveru BiH poljoprivrednici godinama unazad sade soju. Više općina je na tom području dijelilo poticaje za proizvodnju soje. Objavljen je podatak kako su poljoprivrednici u jednoj godini na proizvodnji soje zaradili preko 3 milijuna KM. 

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading