Select Page

SARAJEVO: Nakon 9175 dana podstanarstva, Crveni križ BiH u svom domu

SARAJEVO: Nakon 9175 dana podstanarstva, Crveni križ BiH u svom domu

Zgrada Crvenog križa BiH, koja je sagrađena 1929.godine, a u proteklom ratu teško stradala koja je 2009. proglašena nacionalnim spomenikom kulture, godinama nakon rata je predstavljala mjesto divlje deponije i ruglo grada.

Nakon punih 25 godina, službeno je otvoren obnovljeni dio zgrade kojoj će u budućnosti biti vraćen stari sjaj. Svečanu vrpcu presjekli su veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack, predsjednik Crvenog križa BiH Rajko Lazić i zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović. Veleposlanica Cormack je naglasila:

– Prvi put smo pomogli 2013. godine kada se radilo uklanjanje i raščišćavanje ruševina kako bi bilo započeto renoviranje. Drugi doprinos dali smo za unutarnje uređenje uz veliki doprinos velikog broja međunaridnih donatora, na čemu im se zahvaljujem. rekla je Cormack.

Zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović podsjetio je kako Crveni krst u BiH postoji već 105 godina i da je njegov doprinos nemjerljiv u pomoći najugroženijim kategorijama.

– To se pokazalo i u katastrofalnim poplavama 2014. godine, ali u različitim aktivnostima koje provode u BiH i van nje. Predsjednik Crvenog krsta BiH Rajko Lazić kazao je kako su svi presretni jer su dobili svoj dom u kojem će moći dočekati istinske prijatelje.

-Zgrada je 25 godina bila mjesto divlje deponije u kojoj nije bilo života. Bili smo podstanari na više adresa i dali/bacili više od 800.000 KM u nepovrat. Ovakva zgrada je bila sramota svih razina vlasti jer se nalazi u središtu grada i države. U obnovu je uloženo blizu 800.000 KM i nadam se da će kao nekada predstavljati centar života za mlade i volontere koji su najveća vrijednost ove organizacije, rekao je Lazić.

U drugom dijelu programa, održanom u Parlamentarnoj skupštini BiH, a u prisustvu velikog broj uzvanika, gostiju, partnera i bivših dužnosnika, glavni tajnik CK BiH Branko leko, prezentirao je aktivnosti i rezultate na obnovi povijesne zgrade CK BiH – nacionalnog spomenika BiH od 2009.godine. Uz ostalo Leko je naglasio:

-Nakon 9175 dana bez doma, kada smo lutali od adrese do adrese, Crveni križ je ponovo u svojoj kući.S oko 600 tisuća KM donatorskih sredstava uloženih u obnovu, u ovom sazivu menadžmenta i rukovodstva mi smo u svom objektu odlučni da ga i dalje nastavimo obnavljati.

-Hvala svim donatorima, veleposlanstvu SAD-a, Italijanskom CK, nacionalnim društvima CK iz okruženja i drugima (Hrvatska, Srbija, Spanjolska, Svicarska, Makedonija, Crna Gora i UAE-a), te dometnuo:

– Pozivam i domaće institucije da se još više uključe u obnovu više nego do sada, naglasio je glavni tajnik Posušanin Leko. Potom su se biranim riječima obratili skupu, uz ostale, dr. Josip Jelič, predsjednik hrvatskog CK, Rosario Valastro, potpredsjednik talijanskog CK, dr. Dragan Radovanović, predsjednik CK Srbije, Dušan Keber, predsjednik CK Slovenije, Mette Petersen, iz Međunarodne federacije CK i CP. Svečanost je zavšena prigodnom dodjelom zahvalanica svim donatorima i parttnerima te prigodim domjenkom, u organizaciji Ministarstva prava za ljudska prava i izbjeglice BiH.

PC/VL

OGLASI

Loading