Select Page

SDA i HDZ traže partnere za uspostavu vlasti u BiH

SDA i HDZ traže partnere za uspostavu vlasti u BiH

Uvjerljivom pobjedom na svim razinama, HDZ BiH se nametnuo kao nezaobilazan partner u formiranju vlasti. Najlogičniji partneri su im SDA i SNSD iako postoji bliskost i korektna suradnja i sa SBB-om.

Iako za konačnu sliku o tome tko će formirati vlast na državnoj i federalnoj razini treba pričekati uspostavu entitetskog doma naroda, već sada je jasno da su u najboljoj poziciji za poslijeizborne pregovore SDA i HDZ BiH.

Dobra pozicija

S približno 30 posto glasova na razini Federacije, SDA je u odličnoj poziciji za biranje koalicijskih partnera. Svoju dominaciju u hrvatskom biračkom tijelu potvrdio je i HDZ BiH pa zbog te činjenice, kao i iskustva s ‘platformom’, teško je zamisliti da bi bilo koja bošnjačka stranka ovaj put pokušala formirati vlast bez vodeće hrvatske stranke.

Bez obzira na mogući inženjering, ove dvije stranke imat će i najviše mjesta u Domu naroda, što im, uz dominaciju u svim županijskim parlamentima, osigurava dobru poziciju u pregovorima o uspostavi vlasti. Ne treba zaboraviti i da je riječ o tradicionalnim političkim partnerima koji su još prije izbora najavili suradnju.

Međutim, SDA i HDZ BiH ne mogu sami formirati vlast u Federaciji, niti mogu biti jedini partneri iz Federacije za uspostavu vlasti na državnoj razini. SBB i DF su stranke koje su zabilježile respektabilan izborni rezultat i sigurno će se s njim pregovarati.

Naravno, za uspostavu natpolovične većine u FBiH dovoljna bi bila i jedna od ove dvije stranke, ali neki njihovi međusobni dogovori prije izbora, kao i potreba da se osigura dvotrećinska većina u Parlamentu za ustavne reforme, mogli bi utjecati na to da i Radončić i Komšić budu ili ne dio vladajuće koalicije. Teorijski postoji i opcija u kojoj bi SDA završio u oporbi, ali teško je zamisliti takav scenarij niti je on izvjestan kako su poručili i lideri stranaka.

SNSD i partneri

Na državnoj razini će partneri iz Federacije vjerojatno biti stranke koje će činiti i entitetsku vlast. Hoće li ih na kraju biti tri ili četiri, tek će se vidjeti. Što se tiče Republike Srpske, i tu bi najlogičnije bilo da u državnu vlast uđe onaj politički blok koji uspostavi vlast na razini entiteta. Još uvijek je moguće prelijevanje mandata na jednu ili drugu stranu, ali čini se kako će SNSD sa svojim partnerima, DNS-om i SP-om doći do natpolovične većine.

Treba pričekati i konačan broj mandata koalicije “Domovina” i njihov mogući utjecaj na stvaranje parlamentarne većine u RS-u. Sigurno je da bi HDZ BiH držeći se dugogodišnjeg partnerstva sa SNSD-om radije u državnoj vlasti vidio ovu stranku nego SDS i PDP, no ostaje vidjeti u konačnici dogovor oko vlasti.

Nacionalni savezi

Upitno je kako će se prema ovom pitanju postaviti ostale stranke iz Federacije, kao i hoće li sama matematika, odnosno broj mandata u Parlamentu BiH, eliminirati jedan od dva srpska bloka iz razgovora o vlasti.

Ne treba potpuno odbaciti ni mogućnost obnove nacionalnog saveza SNSD-a i SDS-a na državnoj razini, ali i značaj činjenice da će u Predsjedništvu BiH sjediti kako sada stoje rezultati izbora, SDS-ov saveznik Mladen Ivanić.

vecernji.ba

OGLASI

Loading