Select Page

SIP već sutra o nasilju u Stocu, potvrđeni su rezultati izbora

SIP već sutra o nasilju u Stocu, potvrđeni su rezultati izbora

Središnje izborno povjerenstvo BiH jučer je utvrdilo rezultate lokalnih izbora u BiH, osim za Stolac gdje će odluka biti donesena naknadno nakon što je pristiglo i izvješće o nasilju, te sada počinju teći rokovi za podnošenje žalbi glede eventualnih neregularnosti kako bi se ponovio izborni proces.

Rokovi za žalbe

U međuvremenu SIP je potvrdio i kako neće mijenjati odredbe pravilnika po kojemu su u prebrojavanje uključeni samo oni glasovi pristigli poštom iz inozemstva do 4. listopada, dakle dva dana od zatvaranja biračkih mjesta u BiH. I glede ove odluke se SIP podijelio na nacionalnoj osnovi pa su bošnjački članovi glasovali za promjenu pravila koja su ranije utvrdili pod pritiskom zbog Srebrenice i očekivanja bošnjačkih stranaka da eventualno proguraju Ćamila Durakovića ponovno za načelnika umjesto Srbina Mladena Grujičića.

Istodobno potvrđeni su i rezultati za Novi Travnik gdje su hrvatske stranke tražile prebrojavanje glasova pristiglih poštom te isticali kako je Stjepan Dujo mogao postati načelnik da su ti glasovi dodani. Što se tiče Stoca, SIP će tek donositi odluke sljedećih dana, moguće već sutra, nagovijestio je član SIP-a Vlado Rogić te je potvrdio kako je u ovu instituciju stiglo izvješće iz MUP-a HNŽ-a o nasilju u izbornom danu koje su osudili i iz Vijeća EU za vanjske poslove premda nisu naveli o kojoj je sredini riječ. U ovom izvješću doslovno su iz minute u minutu navedeni izgredi koji su se događali izbornoga dana u Stolcu, a uz to je dostavljeno i izvješće koje je policija HNŽ-a uputila i županijskom tužitelju Spomenku Jukiću. Naime, tamo je prijavljeno jedanaest osoba, dužnosnika i aktivista bošnjačkih stranaka okupljenih u Inicijativu za Stolac koju predvodi Stranka demokratske akcije.

Raguž izašao iz bolnice

Uz kandidata SDA za načelnika općine Stolac Salmira Kaplana, prema policijskom izvješću, vezuje se premlaćivanje predsjednika Općinskog izbornog povjerenstva Ivana Perića i člana biračkog odbora Marija Raguža koji je završio s težim ozljedama opasnim za život. Raguž je potkraj prošloga tjedna izašao iz bolnice u Mostaru gdje je bio smješten deset dana. Prije konačne odluke o poništenju izbornog procesa u Stocu, SIP će razmatrati i prigovore koji su stigli glede navodnog jezika mržnje za koji se tereti Kaplana, zbog čega može biti izbačen iz izborne utrke u ponovljenim izborima, ali i glede navodnih izbornih nepravilnosti i prijevara.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading