Select Page

SLUŽBENO POČELO HRVATSKO PREDSJEDANJE EU “Hrvatska spremna dovršiti posao oko Brexita”

SLUŽBENO POČELO HRVATSKO PREDSJEDANJE EU “Hrvatska spremna dovršiti posao oko Brexita”

I službeno je počelo hrvatsko predsjedanje Europskim vijećem. Točno u podne, na Markovu trgu, hrvatski premijer Andrej Plenković primio je predsjednika Europskoga vijeća Charlesa Michela. Predsjednica Europske komisije i veći dio njezina tima od 27-mero povjerenika stižu u Zagreb kasnije poslijepodne. Predsjednici hrvatske Vlade i Europskog vijeća razgovarali su najviše o brexitu, hrvatskom pristupu šengenskoj i euro-zoni, iranskoj krizi, ali najviše o europskom višegodišnjem proračunu, javlja HRT.

U Zagreb je jučer prvi stigao predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, koji se danas sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem. Michel će za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om pokušati postići dogovor o novom višegodišnjom financijskom okviru sa zemljama članicama.

Hrvatski premijer Plenković je na zajedničkoj konferenciji za novinare s Michelom rekao da su otvoreno i sadržajno razgovarali o zajedničkim prioritetima u sljedećih 6 mjeseci.

– Predstavili smo mu ključne elemente hrvatskog predsjedanja. Posebno smo dotakli nekoliko aktualnih tema – Višegodišnji financijski okvir, posao koji ulazi u završnu fazu. Hrvatska će pomoći u međuinstitucionalnom dijalogu između Europskog vijeća, Europske komisije i Europskog parlamenta, na raznim razinama, uključujući i Vijeće za opće poslove te stalne predstavnike u Bruxellesu, da se usvoje na vrijeme i zakonski akti koji se donose zajedno između Vijeća i EP-a, njih je skoro 50-ak. Dogovorili smo tijesnu suradnju, uz želju da ostvarimo progres, rekao je predsjednik Vlade RH.

– Druga tema bila je dovršetak pregovora, odnosno pravnih procedura u vezi izlaska Ujedinjenog kraljevstva iz EU-a, što bi trebalo biti okončano 31. siječnja. Hrvatska je spremna na razini Vijeća za opće poslove dovršiti posao, osigurati suglasnost EP-a, provesti pisane procedure. Spremni smo raditi već od sredine sljedećeg tjedna na dogovoru o pregovaračkom okviru za buduće odnose Ujedinjene Kraljevine i EU-a. Takav bi se sporazum trebao zaključiti do kraja 2020, kaže Plenković.

– Treća tema je održavanje sastanka na vrhu između šefova država EU-a i šefova država Jugoistočne Europe. Hrvatska je uspješna priča, jedini smo od 2000. koji smo s jedne strane stola prešli na drugu, sličan put želimo uz ispunjavanje kriterija i svim državama JI Europe, istaknuo je Plenković.

– Radimo i na ostvarivanju dva naša cilja glede dublje integracije – članstvo u Schengenskom području, drugo je postupno uvođene eura, sukladno strategiji iz 2018. godine. Razgovarat ćemo o vanjskopolitičkim zbivanjima, osobito o Iraku i Iranu, dodao je.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel zahvalio se svom domaćinu te naglasio kako je u pitanju vrlo važan sastanak.

– Želio bih čestitati vašoj državi na prvom predsjedanju Vijećem EU-a. To je važno za vašu državu, a važan je ovaj trenutak i za EU. Ja sam optimist i siguran da ćemo moći dobro surađivati kako bi se zajedno suočili s teškim izazovima koji su pred nama. Prvi prioritet je proračun EU-a. To je jako važno kako bismo se mogli suočiti s ostalim izazovima koji su poput digitalne agende, migracije, klimatske promjene. Važno je da nađemo pravu ravnotežu između klasičnih europskih politika koje se odnose na veću konvergenciju uz potporu za sektore kao što je poljoprivreda. Istovremeno se moramo suočiti i s novim izazovima, dodaje Michel.

Istaknuo je da Hrvatska ima važnu ulogu kao država koja predsjeda Vijećem EU-a, ali da i Europski parlament ima važnu ulogu.

– Stoga ćemo premijer Andrej Plenković i ja morati raditi zajedno kako bismo ostvarili što bolju suradnju s Europskim parlamentom. Trebamo pokušati što prije ostvariti napredak kako bismo dali jasan signal da smo spremni i da smo u stanju nositi se sa svim izazovima koji su pred nama, rekao je.

Kao drugu bitnu točku naveo je – Brexit. Kaže da je Brexit nešto što je odabrala Velika Britanija i da se tome treba pokazati poštovanje.

– Sada je prvi prioritet da se primijeni sporazum o povlačenju, posebno vezano za prava građana, kako Europske unije, tako i Velike Britamnije. Moramo istovremeno pripremiti i sljedeće korake. To će biti složeno i teško. Bit će važnih odluka. Mi želimo promicati europske interese, rekao je.

Treća točka je veća razina sigurnosti. To se odnosi na proces proširenja, odnosno na Albaniju i Sjevernu Makedoniju, dodaje.

– Važno će biti tijekom sljedećih tjedana da premijer Plenković i ja zajedno krenemo u ozbiljnu političku pripremu kako bismo mogli dati jasan signal. Nadam se da ćemo moći uspjeti ubrzati ovaj proces. Imat ćemo još prilike razgovarati o važnim temama. Jedna od njih je uloga koju će EU imati u vanjskom svijetu, onome izvan EU. Mi smo ekonomska sila i uvjeren sam da na međunarodnoj razini moramo promicati još više naše vrijednosti i interese. To znači da se moramo uključiti u međunarodna djelovanja. Zbog toga ja kao predsjednik Vijeća EU-a koristim razne kanale. Dijalog je jako važan, tako ću ja u subotu ići u Egipat i Tursku. Važno je isto tako ostvariti napredak, poduzimati korake u pravom smjeru, rekao je.

Michel će navečer sudjelovati na svečanosti otvaranja u Hrvatskom narodnom kazalištu. Nakon toga najavljena je večera s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović.

Svi povjerenici Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen stižu u Zagreb nešto kasnije u četvrtak i bit će nazočni svečanom koncertu u HNK-u.

U petak 10. siječnja, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održat će se sastanak Europske komisije s hrvatskom Vladom.

Premijer Andrej Plenković razgovarat će s predsjednicom Ursulom von der Leyen, koje će se sastati i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem.

Plenković i von der Leyen održat će zajedničku konferenciju za novinare, a nakon toga Plenković organizira radni ručak za članove Komisije i Vlade, prenosi HRT.

Dnevnik.ba

OGLASI

Loading