Select Page

SMOTRA U MOSTARU: Studirati svakako – Što, gdje i kako?

SMOTRA U MOSTARU: Studirati svakako – Što, gdje i kako?

Dok su se nekada maturanti pitali žele li studirati, danas se uglavnom pitaju što studirati. Medicinu ili ipak informacijske znanosti? Ekonomiju ili politologiju? Možda psihologiju ili talijanski jezik?

Ovo raskrižje je za mlade ljude možda najvažnija odluka, jer se odabir studija ne odražava samo na narednih par godina, već i na cijeli život. Psihološka istraživanja pokazala su da je većina maturanata neodlučna i ne zna čime se želi baviti u budućnosti.

Najorganiziranije Sveučilište u regiji

Tim povodom je Sveučilište u Mostaru na Građevinskom fakultetu, nakon održanih smotri u Livnu, Grudama, Vitezu i Orašju, organiziralo predstavljanje fakulteta učenicima završnih razreda srednjih škola, gdje su se budući studenti mogli upoznati sa sveučilišnim programom, kao i uvjetima upisa. Uvodnim govorom obratili su se Ivo Čolak, prorektor Sveučilišta u Mostaru te Janja Marušić, predsjednica Studentskog zbora.

„Upišite fakultet na Sveučilištu u Mostaru, jer je jedno od najorganiziranijih sveučilišta u regiji. U lepezi od deset studija i jednoj akademiji vjerujem da možete odabrati svoj životni put“, preporučio je prorektor Čolak maturantima putem izjave za treci.ba.

IMG_1267

Razdoblje studiranja vjerojatno je najljepše, ali i veoma stresno razdoblje u životu mlade osobe. To je vrijeme kada učenik definira smjer u kojem će se odvijati njegov profesionalni život, kad se odvaja od roditelja i postaje samostalniji. Vrijeme kada dolazi u potpuno novu okolinu u kojoj ne zna što ga očekuje.

„Neodlučna sam.“, kazala nam je učenica Anamarija Soldo. „Zbog toga sam došla ovdje s nadom da ću odabrati pravi put. Još uvijek nisam sigurna što su moje ambicije i što volim te se nadam da neću pogriješiti u izboru studija.“

Studenti neodlučni

Studentski život predstavlja priličnu promjenu u životu učenika. Koliko će to biti najljepše i najizazovnije iskustvo u velikoj mjeri ovisi od njih samih, budući da je studiranje jedno novo poglavlje u kreiranju vlastitog života te se bitno razlikuje od obrazovanja u srednjoj školi.

ffmo_smotra3

„Želim upisati medicinu!“, odlučno je naglasila Emilija Mikulić. „Znam da me očekuje puno više rada i truda u odnosu na srednju školu, ali ja sam spremna učiti ono što sam oduvijek htjela i što volim.“

Na smotri su se učenicima završnih razreda srednjih škola te svim zainteresiranim osobama predstavili fakulteti Sveučilišta: Filozofski, Agronomski i prehrambeno-tehnološki, Ekonomski, Građevinski, Medicinski, Farmaceutski, Fakultet prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti, Pravni, Fakultet strojarstva i računarstva, Fakultet zdravstvenih studija i Akademija likovnih umjetnosti te Studentski centar i Studentski zbor.

Monika Ćubela/treci.ba

OGLASI

Loading