Select Page

Snijeg – periodična pojava u našem parku

Snijeg – periodična pojava u našem parku

Zima u našem parku, u posljednje vrijeme kao da se periodično pojavljuje, preskačući pojedine godine kada se malo pojavi ili uopće ne pojavi, a već iduće godine pojavi se u svom pravom izdanju.

Istražujući podatke o snježnim padalinama u proteklim godinama, zapazili smo da u zadnje četiri godine imamo periodične izmjene zimskih razdoblja. Jedne godine imamo obilje snježnih padalina, dok već iduće godine nema ih nikako, a ako se slučajno pojave kiša ih digne u relativno kratkom periodu. Iako smo se nadali da to nije trend, te da će se prekinuti takva praksa prirode, ipak se potvrdila slutnja da bi nas snježne padaline u velikoj mjeri mogle zaobići i ove godine

Prateći situaciju od 2013. godine, naš portal je u siječnju iste te godine zabilježio kako je Blidinje prekrio snježni pokrivač debel pola metra, a da su dionice koje vode prema Blidinju u par navrata bile zatvorene.Te zimske godine, snijeg je počeo padati još u prosincu (40 cm), a zadržao se sve do proljetnih mjeseci.
blidinje

Thumb (1)
19.01.2013., subotnji dan na stazi

Iduća godina, 2014., donijela je veliko “hlađenje”. Premda su svi s nestrpljenjem čekali početak zimske godine, radujući se skijanju na Blidinju budući da je skijalište te godine predano pod koncesiju i djelomično rekonstruirano, snijeg se nije pojavio. Te godine još krajem prvog mjeseca nije ga bilo ni na vidiku, a tek tu i tamo bi se pojavio na vrhovima Čvrsnice i Vrana. Doduše, početkom prosinca nas je zavarao zabijelivši stazu, ali to je bilo sve od te godine, naravno nedovoljno za skijanje, a mi smo redovno gledali prizor zelenila na skijaškoj stazi. Sredinom siječnja i u veljači se malo zabijelilo, no opet nedovoljno za skijanje. Te sezone i ostala skijališta nisu bila u ništa boljoj poziciji jer je temperatura u cijeloj regiji bila u plusu.

Thumb (2)
15.01.2014., prizor sa skijališta, nedovoljno za skijanje

2015. godine situacija se popravila. Snijega je bilo dovoljno, a staza je gotovo cijelu zimu bila otvorena. Skijalo se od početka siječnja pa do sredine ožujka. Te godine svi su bili oduševljeni pripremom skijališta, a iz tjedna u tjedan bilo je sve više skijaša. Skijaši su napokon dočekali otvorenje staze, a mogli smo susresti ljude iz cijele Dalmacije, Hercegovine i Bosne. Vikendi su bili sve bolji i bolji, a praćeni su čestim zabavnim večerima.

Thumb (3)
31.12.2014., zima obilježena obilnim padalinama

Iako smo se nadali da će se ozračje prenijeti u ovu godinu, priroda nas je ipak razočarala. Premda je sve bilo spremno za možda najbolju skijašku sezonu u povijesti skijanja na Blidinju, računajući da se ostatak makadama asfaltirao, snijeg se ponovno odlučio ne pojaviti. Iako smo svjesni da se zima u našem parku ne predaje tek tako, dani koji nam slijede ne ulijevaju veliko povjerenje za obilnijim padalinama, a najveći problem predstavlja činjenica da se za kvalitetno skijanje treba imati kvalitetna podloga. U ovom trenutku kvalitetna podloga je napravljena za gornji dio staze, ali za niže dijelove definitivno još nema dovoljno snijega za pripremu. No, dok god barem kalendarski traje, mi vjerujemo da će se zima pojaviti i podariti nam jedan skijaški vikend.

Blidinje.net

OGLASI

Loading