Select Page

Spektakl u Pekingu: Svečano otvorene Zimske olimpijske igre

Spektakl u Pekingu: Svečano otvorene Zimske olimpijske igre

Zimske olimpijske igre u Pekingu danas su svečano otvorene, čime taj kineski grad postaje prvi grad na svijetu koji je ugostio i Ljetne i Zimske olimpijske igre. Hrvatsku na ZOI-ju predstavlja 11 sportašica i sportaša među njih oko 2900 iz 91 zemlje svijeta. Olimpijski plamen zapaljen je na svjetski poznatom stadionu “Ptičje gnijezdo”.

Najmanji olimpijski plamen u povijesti gori usred pahulje sačinjene od pahuljica u kojima su imena svih država koje se natječu na ZOI-ju u Pekingu.

Igre i službeno otvorene

Govore su održali predsjednik organizacijskog odbora Cai Qi i predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora Thomas Bach, koji je rekao kako je moguće biti žestokim rivalima uz zajednički život u miru i poštovanju. To je misija olimpijskih igara – da nas približi u mirnom nadmetanju, uz gradnju mostova i bez dizanja zidova, poručio je Bach, te pozvao sve političare diljem svijeta da poštuju predanost olimpijskom primirju i da daju miru šansu.

– Dragi sportaši, svi smo uz vas, svi vas podupiremo, svi navijamo za vas. Neka vas ovo potakne da budete brži, da stremite više, da budete jači, ali zajedno. Na taj ćete način nadahnuti cijeli svijet u ovoj olimpijskoj godini da bude ambiciozan, hrabar i snažan, baš kao godina tigra, rekao je Bach, nakon čega je predsjednik Kine Xi Jinping uz veliki vatromet proglasio igre otvorenima.

Igre su proglašene otvorenima uz vatromet.

Vrisak.info

OGLASI

Loading