Select Page

SPRIJEČITI OTIMAČINU: Izlaskom na izbore Hrvati u BiH mogu zaustaviti prijevaru

SPRIJEČITI OTIMAČINU: Izlaskom na izbore Hrvati u BiH mogu zaustaviti prijevaru

Najave izbornog inženjeringa s popunom federalnog Doma naroda i izbora Predsjedništva BiH mogu se spriječiti samo masovnim izlaskom na birališta

Samo tri dana prije izborne političke utakmice političke stranke završnim porukama nastoje pokrenuti što je moguće veći broj birača na izbore. Za Hrvate ovi izbori, nažalost, kao i svi prijašnji imaju povijesno važnu dimenziju.

Preusmjeravanje glasova

Na njima će se ponovno morati boriti s višestruko brojnijim narodima da budu politički predstavljeni u državi koja je duboko zapela u pretpolitičkom razdoblju prebrojavanja krvnih zrnaca i nastavka vođenja ratova za biračkim kutijama. Ovoga puta ključne se bitke vode za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Federacije BiH, odnosno županijske Skupštine iz kojih se popunjava ovaj gornji, nacionalno koncipirani dom federalnog Parlamenta. Dio bošnjačkih stranaka s pojedinim hrvatskim slugama je postigao dogovor oko preusmjeravanja glasova, pokušaja nove manipulacije koja bi rezultirala isključivanjem iz vlasti ključnih hrvatskih političkih igrača koji će na ovim izborima, po svemu sudeći, dobiti ponovno natpolovičnu potporu naroda. S druge pak strane, po tvrdnjama više sugovornika, planira se preusmjeriti do 100.000 raspršenih bošnjačkih glasova kako bi se ponovno moglo izabrati hrvatskog člana Predsjedništva.

Dom naroda

Tako bi, uz Bošnjaka kojega, će izabrati bošnjački birači, dobili i drugog člana državnog vrha. Na sličan je način sklopljen dogovor, a to liste za županijske skupštine pokazuju, da se u pet većinskih bošnjačkih županija dobije potrebnih pet ili šest zastupnika Hrvata, iako u tim županijama jedva da ima 10% ukupnog broja hrvatskih birača. Tih šest zastupnika je posve dovoljno da se izabere predsjednik ili Vlada Federacije bez utjecaja više od 90 posto Hrvata. To samo potvrđuje kako pojedine političke opcije, lažno se kiteći svojom višenacionalnošću, ustvari ne žele odustati od dominacije nad Hrvatima. Iako to zakoni, pa i Ustav, omogućavaju, to jednostavno nije moralno i pošteno. A dugoročno je pogubno za budućnost države BiH.

vecernji.ba

OGLASI

Loading