Select Page

SRETNA NOVA GODINA: Doček 2023. godine u svijetu

SRETNA NOVA GODINA: Doček 2023. godine u svijetu

Sydney je pozdravio Novu godinu tradicionalnim veličanstvenim vatrometom u gradskoj luci nazvanim “kaleidoskop boja”. Vrhunac showa bila je duga koja se slijevala poput vodopada s mosta s obzirom na to da će grad u veljači ugostiti World Pride.

Procjenjivalo se da će spektakl privući milijun ljudi, prema televiziji ABC. Mnogi su zauzeli mjesto s dobrim pogledom već rano ujutro. Diljem svijeta vatromet je pratilo još oko pola milijarde ljudi.

Vatromet je stajao oko 39 milijuna američkih dolara, izjavili su organizatori.

Prije Australije, 2023. prvi su dočekali Samoa i Kiribati u južnom Tihom oceanu, ovaj put u nazočnosti turista prvi put u zadnje dvije godine.

Obje zemlje zatvorile su, naime, granice za posjetitelje u ožujku 2020. zbog pandemije COVIDA-a. Kiribati se otvorio svijetu u kolovozu, a Samoa u rujnu.

Na Samoi vatrometi su bili organizirani u glavnom gradu Apiji i na otoku Savaiji.

Najveći otok Kiribata, Kiritimati, na kojem živi oko 5000 ljudi, prvi je naseljeni otok koji ulazi u novu godinu, no velike proslave nije bilo.

Prvi veliki međunarodni centar koji je ušao u 2023. bio je Auckland, najveći grad na Novom Zelandu, u kojem su tim povodom sve znamenitosti bile osvijetljene.

Na Sky Toweru upriličen je bio vatromet i laserski show usklađen s drugim znamenitostima uključujući most u luci i muzej. Prošle godine toga nije bilo zbog pandemije.

Američka Samoa, samo 220 kilometara istočno od Samoe, na drugoj strani međunarodne datumske granice, bit će posljednja koja će nazdraviti dolasku 2023. godine.

U 2023. godinu ušao je i Japan.

U novu godinu ušlo se pokušavajući što prije zaboraviti sve nedaće koje su pratile ovu za nas još tekuću godinu. A problema mnogo, od pandemije koja nikako da prođe, do agresije na Ukrajinu, koja je utjecala na život gotovo svakog stanovnika planeta. Ako je vjerovati političarima i njihovim čestitkama, nova će godina biti bolja.

OGLASI

Loading