Select Page

STOLAČKA TARČA: Srednjovjekovni vitezovi oživjeli gradić na Bregavi

STOLAČKA TARČA: Srednjovjekovni vitezovi oživjeli gradić na Bregavi
Stolac se danas nakratko vratio u srednji vijek. Naime, u starom gradu Vidoškom u ovom gradiću na Bregavi, održana je Stolačka tarča, prvi srednjovjekovni sajam u Bosni i Hercegovini. Za mnogobrojne posjetitelje uprizoren je život srednjeg vijeka.

Sadržajima bogat dan započeo je svečanim otvaranjem u 12:00 sati, nakon čega je uslijedio Srednjovjekovni lonac koji je pripremio poznati chef Goran Raguž. Ovaj svjetski priznati gastronom, rodom iz Stoca, svoj zanat izučio je u luksuznim restoranim diljem Belgije, a u sklopu Stolačke tarče pripremio je jela karakteristična za srednjovjekovnu kuhinju koja su oduševila i najzahtjevnija nepca.

stolacka-tarca-2015-11

Udruga Red čuvara grada Zagreba organizirala je potom radionicu mačevanja i streličarstva, a program se nastavio zanimljivim predavanjima o srednjovjekovnoj bolnici (Hospitaliji).

stolacka-tarca-2015-8

Posebno zanimanje izazvalo je predavanje o srednjovjekovnim sparavama za mučenje, kao i zanimljiva predstava udruge Kontea je dočarala renesansne plesove.

Sve se završava uprizorenjem osvajanja stolačke tvrđave.

stolacka-tarca-2015-7

“Stolačka tarča ima kulturno-obrazovni i turistički karakter i prva je manifestacija te vrste u Bosni i Hercegovini. Cjelodnevni program biti obogaćen je radionicama mačevanja, streličarstva, zatim predavanjima o srednjovjekovnim spravama za mučenje i srednjovjekovnoj bolnici, te degustacijama srednjovjekovne hrane i pića i prikazima srednjovjekovnih borbi.
stolacka-tarca-2015-1 (1)

Uz stolačku “Povijesnu postrojbu Vitezovi hercega Stjepana Kosače”, sudjeluju i udruge ‘Kliški uskoci’ iz Klisa, ‘Šibenska gradska straža’, Udruga ‘Vitezovi vranski’ iz Vrane, Udruga ‘Red čuvara grada Zagreba’, ‘Red Ružice grada’ iz Orahovice i Aureus Unicornis iz Zagreba”, ističe zaBljesak.info direktor J.U. Radimlja Ante Vujnović, koji je ujedno i glavni organizator Stolačke tarče.

stolacka-tarca-2015-5

Inače, današnji događaj u potpunosti je oživio Stolac, jer su se u ovaj mali gradić na Bregavi slile rijeke posjetitelja i turista, kao studenata Sveučilišta u Mostar i Zadru, koji su došli uživati u događajima pripremljenim u sklopu Stolačke tarče.

bljesak.info

OGLASI

Loading