Select Page

Stop za uvoz auta starijih od 12 godina!

Stop za uvoz auta starijih od 12 godina!

Ukoliko u ovom mjesecu Vijeće ministara BiH dobije novog ministra komunikacija i prometa kako je najavljeno, već početkom veljače na snagu bi mogla stupiti odluka kojom će se u BiH moći uvesti samo vozila koja ispunjavaju Euro 4 standard.

To praktično znači da najvjerojatnije već od sljedećeg mjeseca u BiH neće biti moguće uvesti vozilo starije od 12 godina s obzirom na to da su prvi automobili sa Euro 4 standardom proizvedeni u 2004. godini.

Njihov broj je veoma mali, a veća proizvodnja ovih automobila započela je tek 2005. godine i već s 1. siječnjem 2006. godine u zemljama Europske unije nije bilo moguće prvi put registrirati automobil ukoliko nije bio po standardima Euro 4, pišu Nezavisne.

“Odluka je već spremna i samo se čeka novi ministar komunikacija i prometa BiH da je potpiše kako bi stupila na snagu. Potrebna dokumentacija je urađena još ranije, ali o tome nije bilo odlučivano”, rekli su za Nezavisne u Ministarstvu komunikacija i prometa.

Inače, ova odluka trebala je stupiti na snagu još 1. travnja prošle godine, međutim taj rok je prolongiran i priča o obaveznom Euro 4 standardu prilikom uvoza automobila u BiH ponovo je aktualizirana tek nakon alarmantnog zagađenja zrakau pojedinim gradovima BiH.

Inicijativu za uvođenje Euro 4 standarda pokrenulo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a Vijeće ministara BiH tu inicijativu je prihvatio na posljednjoj sjednici održanoj 30. prosinca prošle godine.

“Inicijativom se traži hitno uvođenje ograničenja uvoza korištenih vozila koja ne ispunjavaju standarde minimum Euro 4 norme ispušnih plinova, uvođenje obaveznog eko-testa prilikom tehničkog pregleda i niz drugih mjera s ciljem smanjenja zagađenja okoline”, rekli su u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

BiH prvobitno je donijela odluku o zabrani uvoza vozila starijih od sedam godina, a nakon pritisaka iz Europske unije ta “diskriminatorska” odluka je ukinuta i nju je 2010. godine zamijenila odluka koja govori o tome da je minimalan standard za uvoz automobila u BiH Euro 3.

Prema raspoloživim podacima Uprave za neizravno oporezivanje, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine u BiH je uvezeno 59.939 putničkih motornih vozila, a više od 90 posto njih su polovnjaci. Ukupna vrijednost vozila koja su uvezena u BiH u prvih osam mjeseci 2015. godine iznosila je 469 milijuna maraka, a kada su u pitanju vrste vozila, najviše smo uvozili volkswagen, opel, renault, citroen i ford.

abcportal.info

OGLASI

Loading