Select Page

Stotine posuških učenika u posjeti Vukovaru

Stotine posuških učenika u posjeti Vukovaru

Učenici devetih razreda Osnovne škole Ivana Mažuranića Posušje, Osnovne škole Franice Dall’era Vir, Osnovne škole Vranić i Osnovne škole Ante Brune Bušića u Rakitnu od 14. do 16. ožujka 2023. godine sudjelovali su u terenskoj nastavi iz povijesti u Vukovaru, u sklopu projekta terenske nastave koju organizira Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar i Ministarstvo hrvatskih branitelja Hrvatske te gradova i općina u Bosni i Hercegovini u kojima se provodi nastava prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.

U Vukovaru su boravili tri dana, a cilj je bio upoznati grad Vukovar i stradanja grada i njegovih žitelja tijekom domovinskog rata.

Dani ispunjeni izrazito bogatim sadržajima počeli su doručkom u Memorijalnom centru nakon kojega su učenici zainteresirano pratili predavanja o domovinskom ratu.

Nakon zanimljivog predavanja učenici su uz vodstvo pukovnika obišli izložbeni prostor Memorijalnog centra Domovinskog rata s naglaskom na bitku za Vukovar. Osobito je bilo zanimljivo popeti se na vojna vozila, ući u tenkove, razgledati improvizirano oružje i mine te vidjeti izvorne fotografije vukovarskih branitelja.

U popodnevnom dijelu programa posjetili su i uz stručno vodstvo razgledali Muzej Vučedolske kulture te Gradski muzej Vukovar u dvorcu Eltz. Nakon toga prepuni dojmova uputili su se do crkve sv. Filipa i Jakova u kojoj im je svećenik opisao kako su pomoću slika prije rata uspjeli obnoviti crkvu. Unutar crkve je simbolički Isusov kip koji je stradao u bombardiranju.

Slobodno vrijeme su iskoristili za odlazak na Vodotoranj s kojeg se pruža predivan pogled na Vukovar, Dunav i okolicu. Osjetili su trud naših branitelja koji su svakodnevno išli do vrha vratiti zastavu dajući nadu ostalim vojnicima.

Sljedeće jutro posjetili su Vukovarsku bolnicu. Hodnik, koji je vodio do prostorija gdje su bili ranjenici, bio je jeziv zbog orginalnog izgleda iz rata. Potom su posjetili Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata. Spomen dom Ovčara dočarao nam je ono što su zatvorenici osjetili prije smrti. Njihove stvari su bile prikazane ispod stakla u tlu što je bilo zanimljivo jer su tamo bili i njihovi zapisi.

Slijedila je posjeta Masovne grobnice na Ovčari, Velepromet i Borovo Commerce, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Kukuruzni put – Put spasa. Za svaku lokaciju su čuli priče o događajima koji su se tamo zbili od vodiča.

Terenska nastava za naše učenike završila je Školom mira i kvizom znanja u Ružičkinoj kući. Tamo su učenici stekli temeljna znanja o povelji Ujedinjenih naroda, posljedicama rata i mirnoj reintegraciji, s ciljem da učenici odu svojim domovima ispunjeni porukama mira, nenasilja i tolerancije na kojima se može i mora graditi budućnost.

Svojoj Hercegovini, svojim domovima vratili su se zadovoljni, puni dojmova i zahvalnosti!!!

  • Završavamo citatom Siniše Glavaševića koji nam kaže sve: ” Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost. A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven. Da ga krvnik ne nađe. Grad – to ste vi!!!”, poručili su na kraju ispred OŠ Ivana Mažuranića Posušje.

OGLASI

Loading