Select Page

Sudske pristojbe deset puta veće u Županiji ZH nego u Sarajevskoj županiji

Sudske pristojbe deset puta veće u Županiji ZH nego u Sarajevskoj županiji

Jučer je u dvorani za sastanke Skupštine Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) u Širokom Brijegu, održan je Stručni skup na temu: Reforma procesa registracije poslovanja u funkciji većeg broja MSP i zapošljavanja.

Stručni skup je održan u organizaciji Udruženja za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, a u sklopu projekta: Boljim poslovnim okruženjem do više radnih mjesta, kojeg financira Američka agencija za međunarodni razvoj – USAID.

Stručnom skupu su, uz predstavnike LiNK-a, nazočili i predstavnici ministarstava ŽZH, Općinskog suda, gospodarstvenika i lokalne samouprave, kako bi analizirali stanje na polju registracije poslovnih subjekata te kreirali prijedloge za poboljšanja u tom procesu.

Skup je moderirao predsjednik LiNK-a Tomislav Majić, koji je istaknuo problem nedosljedne implementacije zakonske regulative i neujednačene sudske prakse, pri čemu se proces registracije poslovnih subjekata znatno razlikuje u županijama FBiH.

Najizraženiji primjer te neujednačenosti je u ŽZH gdje su troškovi registracije oko 1.700 maraka, a sama sudska pristojba je 800 maraka i veća je za čak deset puta od istih pristojbi u Kantonu Sarajevo, koje iznose samo 80 maraka.

Sudionicima skupa obratio se i predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić, koji je rekao, da je realizacija mjera za rasterećenje gospodarstva, kao i smanjenje administrativnih barijera za pokretanje i rad biznisa, jedan od prioriteta Strategije razvitka Županije Zapadnohercegovačke.

Prezentaciju na temu: Elementi poslovnog okruženja i reforma procesa registracije izložio je mr. sci Goran Dodig, a MAPU ubrzanja registracije poslovnih subjekata prezentirala je stručna konzultantica LiNKA-a Amra Vučijak.

Proces registracije poslovnih subjekata u ŽZH prezentirala je sutkinja Općinskog suda u Širokom Brijegu Jadranka Prskalo.

Nakon diskusije, u kojoj je sudjelovala većina nazočnih, zaključeno je da je potrebna hitna reforma u oblasti registracije poslovnih subjekata na području Federacije BiH, kako bi se stvorile povoljnije pretpostavke za brže i jeftinije pokretanje poslovanja na cijelom prostoru FBiH. Notarske usluge ovjere osnivačkih akata valja potpuno ukinuti, a sudske pristojbe smanjiti i izjednačiti iznose po županijama. Isto tako, podržana je i Inicijativa, upućena Vladi i Parlamentu FBiH, kojom se traže izmjene zakonskih propisa koji reguliraju tu materiju.

ugp

OGLASI

Loading