Select Page

Svečano obilježen Dan branitelja općine Posušje

Svečano obilježen Dan branitelja općine Posušje
U nedjelju je dostojanstveno i svečano obilježen Dan branitelja općine Posušje.

Prigodan program započeo je u 15:30 sati polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju Fenix 72 te svetom misom za sve nestale, poginule, umrle i žive branitelje u crkvi Bezgrješnoga začeća BDM u Posušju koju je predmolio župnik fra Mladen Vukšić.

Potom, pred Spomen obilježjem na Trgu hrvatskih branitelja, nakon intonacije himne hrvatskoga naroda u izvedbi klape Grga, zajednički vijenac su položili načelnik općine Posušje Ante Begić i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, predsjednik Odbora za obilježavanje Dana branitelja Općine Posušje brigadir Jozo Miličević s koordinacijom  udruga proisteklih u Domovinskom ratu Hrvatskog vijeća obrane Herceg -Bosne Posušje, predstavnici Hrvatskog narodnog sabora Herceg- Bosne te predstavnici političkih stranaka i Oružanih snaga BiH.

Nakon ovog čina i čitanja imena poginulih,nestalih i preminulih braniteljia s područja općine Posušje, uslijedila je molitva koju je izrekao fra Mladen Vukšić.

U nastavku ove svečanosti brigadir Jozo Miličević uz riječi dobrodošlice, uputio je čestitku Posušanima povodom Dana Branitelja ali i svom hrvatskom puku povodom Dana državnosti.

Također čestitke je u kratkom govoru uputio i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar.

Tijekom službenog dijela programa nazočnima se obratio i načelnik Ante Begić koji je ovom prigodom rekao:

“S velikom zahvalnošću i dubokim poštovanjem ovdje se danas poklanjamo i odajemo počast svima onima koji su časno, u najtežim vremenima, branili i obranili hrvatski narod od nametnute agresije. O srčanosti i volji naših Posušana da se organiziraju i sudjeluju u Domovinskom ratu dovoljno govori i ovaj 61 stijeg vojnih postrojbi. Na to možemo posebno biti ponosni. Uz trajno sjećanje na Domovinski rat, poginule i nestale branitelje, današnji dan je i podsjetnik kako je naša obveza skrbiti i o njihovim obiteljima, invalidima te o živim braniteljima. Svatko od njih je bio spreman dati život na oltar Domovine i to moramo pamtiti. Najmanje što možemo učiniti jeste organizirati ovakve događaje putem kojih će se novim naraštajima prenositi trajno sjećanje o žrtvi ali i pobjedi hrvatskog naroda u Domovinskom ratu.”

Ministar branitelja Županije Zapadnohercegovačke Mladen Begić prisjetio se početka devedesetih i vremena kada je hrvatski narod organiziao obranu. U to vrijeme ovaj ovdje narod krasilo je prvenstveno poštenje, ljubav, povjerenje, osjećaj za drugoga i zajedništvo. S tim kapitalom uspjeli smo stvoriti Republiku Hrvatsku, obraniti hrvatski narod i stvoriti kakvu-takvu slobodu Hrvatima u BiH.

Ove godine je zbog epidemioloških razloga izostalo masovnije druženje Posušana na Trgu hrvatskih branitelja, no vjerujemo kako će se sljedeće godine ovaj događaj organizirati kako i priliči, uz sudjelovanje posuške mladosti u mimohodu kroz glavne ulice te bodrenje žitelja Posušja što ovom događaju daje posebnu dimenziju.

Također treba reći kako su organizatori u nedjelju odali počast prigodnom molitvom i i paljenjem svijeća prof. Anti Kovaču, dugogodišnjem predsjedniku Odbora za obilježavanje Dana branitelja koji je nažalost nedavno preminuo, priopćeno je.

OGLASI

Loading