Select Page

Sveta Kata, snijeg na vrata!

Sveta Kata, snijeg na vrata!

Danas obilježavamo dan Svete Katarine. U našim je krajevima Sveta Katarina najpoznatija po izrazu ‘Sveta Kata, snijeg na vrata’ jer oko tog datuma često padne prvi snijeg. Prema pučkom kalendaru, 25. studeni označavao je posljednje dane jeseni i početak zime. Prema najavama meteorologa, do kraja dana očekuje nas oblačno vrijeme uz mjestimičnu maglu.

Sveta Katarina, čije ime na grčkom znači ‘Ona koja je čista’, rođena je oko 282. godine, a umrla je 305. godine poslije Krista. Kroz povijest je Sveta Katarina bila poznata pod više naziva, kao što su Katarina Sijenska i Katarina Genovska, a u narodu je najpoznatija pod nazivom Katarina Aleksandrijska. Mučena i pogubljena zbog svoje čvrste vjere u Boga, u narodu je postala oličenje vjere i čistoće. Danas je poznata kao zaštitnica djevica jer je i sama bila djevica, zaštitnica umirućih jer je umrla za vjeru, te zaštitnica govornika i teologa jer je obranila vjeru od filozofa koji su je trebali uvjeriti kako Bog ne postoji. Uz to, ona je i zaštitnica radnika, učenika, dojilja i bolesnih.sveta_katarinaNa brdu Sinaj gdje je Sveta Katarina pokopana, car Justinijan je sagradio samostan Svete Katarine koji se i danas tamo nalazi. Na tom istom mjestu sagrađeno je međureligijsko središte za kršćane, židove i muslimane jer je prema biblijskoj priči upravo tamo Mojsije primio Deset Božjih zapovijedi.

sveta_katarina

Nekada su na selu do 25. studenog svi vanjski radovi bili završeni, više se nije radilo na polju, a ljudi su se sve više družili i odlazili u posjete jedni drugima te provodili vrijeme uz obitelj. Žene su već tada počele razmišljati o kolačima i pripremama za blagdane. U narodu od tog dana počinju pripreme za Božić, u nekim se krajevima od tog dana posti četiri tjedna, a vjernici idu na mise zornice i duhovno se pripremaju za blagdane koji slijede. Sveta Katarina najavljuje adventsko vrijeme kada vjernici izrađuju adventske vjenčiće, a u crkvama se pjevaju adventske pjesme koje najavljuju radosnu vijest. Neke od tih pjesama svima su nam poznate i pjevaju se često i u našim crkvama.

OGLASI

Loading